Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog korupcije uhićena tri potpredsjednika Fonda za privatizaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razbijen je dosad najveći organizirani lanac korupcije u Hrvatskoj. Jutros je uhićeno 6 osoba, među kojima su trojica potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Akcija je sprovedena suradnjom policije, državnog odvjetništva, USKOK-a i tajnih službi, pod nazivom "Maestro".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj Maestro: Ispitan USKOK-ov tajni agent Slika nije dostupna Kreće sudska istraga o korupciji u HFP-u

Petorica uhićenih navodno su osumnjičena za malverzacije dionicama više hrvatskih tvrtki te ih se sumnjiči za koruptivne radnje.

Trgovali su dionicama na burzi i ostvarivali dobit zahvaljujući povlaštenim infromacijama koje su imali. Vrijednost tako stečenog novca procjenjuje se u stotinama milijuna eura. 

O akciji Maestro koja se vodila u velikoj tajnosti u više od posljednjih godinu dana izvijestili su glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan i ravnatelj policije Marijan Benko. 

>> Sanader: Ukida se Hrvatski fond za privatizaciju

>> Mesić: Centar korupcije je HFP!  

>> Linić traži političku odgovornost Vlade zbog HEP-a 

>> Vesna Pusić traži ostavku Vlade zbog HFP-a

"Samo za ulazak u kombinaciju tražili su po 50 tisuća eura za
kavicu", kazao je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan je dodao da je počinjen izuzetno velik broj kriminalnih radnji. Ukupan broj malverzacija u Fondu bit će poznat tek nakon kriminalističke obrade koja će, kako procjenjuju, potrajati mjesecima.

U nastavak akcije uključit će se HANFA, Državna revizija i Porezna uprava koje trebaju rasvijetliti koje su državne tvrtke i imovina nezakonito privatizirane, a počiniteljima oduzeti ilegalno stečenu imovinu.

Bajić je najavio da će nezakonite odluke Fonda za privatizaciju biti poništene u kaznenim ili građanskim sudskim ostupcima.

Istaknuto je da bi operacija, čiji je 'tajni dio' trajao duže od
godinu dana, bila nemoguća bez posebnih mjera poput tajnog snimanja i korištenja prikrivenih istražitelja. 


Nekretnine su, primjerice, po ranijem dogovoru s investitorima procjenjivali po nižoj cijeni ili ih na natječajima definirali sukladno željama pojedinih investitora, kazao je ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan.

Pripremajući akciju, državne su institucije dužnosnicima Fonda, samo za mito, isplatile više stotina tisuća eura. No, osumnjičeni su za razne malverzacije potraživali čak višemilijunske iznose u eurima.

Pohlepu uhićenih dužnosnika najbolje opisuje podatak da su
istražitelji od Vlade u više navrata morali tražiti nove, velike
novčane iznose, pa je ukupan iznos isplaćenog mita prešao 800 tisuća eura, kazao je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.
Kako je većina osumnjičenika u Fondu radila godinama, a jedan od njih čak 17 godina, teško je procijeniti kada je započeo koruptivni lanac. 

"Otvoreni" dio akcije i jutrošnja uhićenja uslijedila su nakon što je jučer jedan od dužnosnika Fonda u telefonskom razgovoru s prikrivenim istražiteljem otkrio da ga se prisluškuje.

Potom se krenulo s koordiniranom akcijom uhićenja, blokadom Fonda iz kojeg su zaplijenjeni brojni dokumenti te pretrage stanova osumnjičenika. Po riječima ravnatelja policije Marijana Benka samo u gotovini kod osumnjičenih je pronađeno čak 350 tisuća eura.

Inače, Fond za privatizaciju ima predsjednika, tajnika i četiri
potpredsjednika, od kojih svaki vodi po jedan sektor - prodaje,
nekretnina, pravnih poslova i financija. Svu dokumentaciju na temelju koje se donose odluke, pripremaju potpredsjednici u suradnji s tajnikom.

Bajić je na novinarsko pitanje odbacio mogućnost da je u
malverzacije u Fondu bio upleten i njegov predsjednik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene