Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kreće sudska istraga o korupciji u HFP-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saslušanjem prvih svjedoka u utorak, počinje sudska istraga protiv osmero osumnjičenih za korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP), uhićenih u akciji "Maestro".

Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Boris Ivančić je kazao da su na prvo istražno ročište pozvana četiri od 15 svjedoka koliko bi ih trebao ukupno saslušati. Ročišta su zakazana za 17., 19., 23. i 25. srpnja.

Pročitajte i ovo Policija uzima dokumente iz tvrtke Drava International - 2 Pokrenuta istraga Nova akcija EPPO-a: Troje uhićeno zbog prijevara s poticajima i krivotvorenja Slika nije dostupna HFP: Završen ljetni dio istrage

Na upit tko bi sve trebao svjedočiti sudac nije želio odgovoriti, podsjetivši da je istragu proglasio tajnom, što znači da sudionicima postupka prijeti kazneni progon ako otkriju podatke prikupljene u postupku.

Istraga se vodi protiv trojice potpredsjednika HFP-a Josipa Matanovića, Roberta Peše i Ivana Gotovca, voditelja Službe prodaje nekretnina HFP-a Igora Petlevskog, odvjetnice iz Buja Asje Piplović i njezinog suradnika Mladena Jandričeka, zagrebačkog odvjetnika Jurja Parazajdera te poduzetnika iz BiH Svjetlana Stanića, jedinog koji je nedostupan, zbog čega je za njim raspisana tjeralica.

Ostalih sedmero osumnjičenih je od sredine lipnja u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela.

USKOK trojicu potpredsjednika HFP-a tereti da su tražili više od tri milijuna eura mita, od čega su manji dio navodno i primili, te darove kako bi pogodovali nekim investitorima pri kupnji poduzeća koje je prodavao Fond. Neke se tereti i za odavanje službene tajne, a Petlevskog i da se s odvjetnicom Piplović i Jandričekom udružio u kriminalnu grupu. Odvjetnicu je navodno trebao izvještavati o natječajima koje Fond planira raspisati kako bi ona unaprijed pronašla investitore i zastupala ih pred Fondom, a svo troje trebali su imati koristi od njezina odvjetničkog honorara.

Akcija Maestro trajala je dulje od godine dana, a u otkrivanju korupcije pomogla su dvojica USKOK-ovih pouzdanika od kojih su osumnjičeni tražili mito i koji su pristali biti svojevrsni USKOK-ovi prikriveni agenti. 

Po pisanju tiska, to su Joško Kuzmanić i Mihail Mošnogorski, hrvatski poduzetnik i ruski vlasnik agencije za nekretnine koji bi također trebali biti saslušani u istrazi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene