Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraga u slučaju Maestro protiv grupe osumnjičene za malverzacije u Hrvatskom fondu za privatizaciju nastavljena je svjedočenjem Mihaila Mošnogorskog, ruskog poduzetnika koji je kao prikriveni USKOK-ov agent pomagao u otkrivanju korupcijskog lanca.


Za sljedeći je tjedan najavljeno i svjedočenje predsjednika Fonda Grge Ivezića.

Vezani članci Granični prijelaz, ilustracija Poslušajte snimku! Hrvatske carinice na granici od putnika tražile mito: "Kolegica gubi na plaći ako ne napiše prekršaj" Lijekovi, ilustracija USKOK podigao optužnicu protiv liječnika: Za 3500 kuna mita pacijentima propisivao lijekove tvrtke drugookrivljenog

Na zagrebačkom Županijskom sudu nije bilo moguće saznati detalje svjedočanje. Glasnogovornik Krešimir Devčić potvrdio je tek da je ruskog poduzetnika saslušao istražni sudac Boris Ivančić, dok je drugi 'pouzdanik' Joško Kuzmanić ispričao svoj nedolazak. 

Za ponedjeljak je najavljeno saslušanje predsjednika Fonda, koji prema ranijim tvrdnjama nije znao za dugogodišnji kriminal trojice svojih zamjenika, Josipa Matanovića, Roberta Peše i Ivana Gotovca.

Osim Ivezića do kraja istrage bit će ispitano još pet svjedoka.

Mošnogorski i Kuzmanić su se kao USKOK-ovi pouzdanici u akciji Maestro lažno predstavljali i osumnjičenicima iz Fonda nudili provizije za razne nezakonite pogodnosti vezane uz privatizaciju.

Nakon godinu dana tajnog rada u srpnju je pokrenuta sudska istraga protiv trojice potpredsjednika Fonda, voditelja Službe prodaje nekretnina HFP-a Igora Petlevskog, odvjetnice iz Buja Asje Piplović i njezinog suradnika Mladena Jandričeka. Istraga je pokrenuta i protiv zagrebačkog odvjetnika Jurja Parazajdera te poduzetnika iz BiH Svjetlana Stanića, jedinog koji je nedostupan sudu, zbog čega je za njim raspisana tjeralica.

USKOK trojicu potpredsjednika HFP-a tereti da su tražili više od tri milijuna eura mita. Dio su navodno i primili kao i darove zbog kojih su pogodovali nekim investitorima pri kupnji poduzeća koje je prodavao Fond. Neke se tereti i za odavanje službene tajne, a Petlevskog i da se s odvjetnicom Piplović i Jandričekom udružio u kriminalnu grupu.

Matanović je, osim toga, naknadno osumnjičen i za korupciju u Osječkoj pivovari, a istraga je do sada proširena i protiv Peše, Petlevskog te dvojice novih osumnjičenika, Mane Medića, poduzetnika i izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Osijeku te Darka Mrkonjića, višeg savjetnika u Sektoru prodaje nekretnina HFP-a.

Krajem listopada došlo je do još jednog proširenja istrage protiv Petlevskog, Asje Piplović i Jandričeka, ovoga puta zbog sumnje u nezakonitosti oko prodaje zemljišta u Poreču.