Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upravljanje destinacijom

Sezona još nije ni počela, a već se krše obećanja: Zašto su dubrovačke vlasti dopustile da u grad pristane više od dopuštenog broja kruzera?

Aktualno Galerija Kruzeri - 1 Kruzeri - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kruzeri - 2 Kruzeri - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kruzeri - 3 Kruzeri - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kruzeri - 4 Galerija 1/4 >>
Ljetna je sezona pred vratima, a u Dubrovniku su se u nedjelju mogla vidjeti tri kruzera. Iako je to dobar pokazatelj za nadolazeću sezonu, gradske vlasti obećale su da u gradu neće biti privezano više od dva kruzera. Zašto su ipak dopustili da u Grad pristane kruzer više, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić-Saulačić.

U Dubrovniku su u nedjelju tri kruzera, dva na sidru u Gružu i jedan ispred Lokruma.

Gosti s brodova organiziranim prijevozom stižu u grad, slijedi grupni obilazak ili slobodno vrijeme. "Pijemo, jedemo, obilazimo grad, savršeno je", kazala je Marija iz Norveške.

Nakon vremena provedenog unutar zidina gosti se vraćaju na brod u Gruž.

"Putnici imaju organiziran shuttle-prijevoz, konkretno do 15 sati, točno se zna kada posada mora biti na brodu, kada putnici, sve je dobro organizirano", objasnio je Kruno Kuzmanić, turistički koordinator.

Pročitajte i ovo Cesta prema Srđu - 1 Simbol nebrige Jedina cesta prema Srđu je proširena, ali tek djelomično: Stari problem još čeka rješenje

"Nismo stigli ručati ili popiti piće jer se dugo čeka, idemo natrag na brod", rekla je turistica Lisa iz SAD-a. "Bili smo na zidinama. Prošetali, bili smo i na misi", podijelili su Paul i Caroline iz Irske.

U gradu se odmara više od 14.000 gostiju, uz goste s kruzera na svakom su koraku gužve. Brojnim gostima upravo su gužve najveća mana Dubrovnika. Svi oni koji žele mir brodom odlaze prema Lokrumu.

Na otoku ih dočekuju tišina i priroda, a jedinu buku rade domaćini – paunovi.

"Šećemo se otokom, savršeno je, zadivljujuće", rekli su Dan i Ann iz Velike Britanije.

"Grad ima svoj vrt, to je naš Lokrum, nema onoga broja ljudi, ali imamo zadovoljne i sretne goste. Lokrum je još uvijek pluća grada", rekao je Đani Banovac, vlasnik restorana na Lokrumu.

Velik broj turista znači i velike gužve

Dubrovnik je počeo teško disati i u predsezoni. Nove zrakoplovne linije, velik broj izletnika, kruzeri i gužve se brzo stvore. Gradska vlast uvjeravala je kako u gradu istovremeno neće biti više od dva kruzera, no u nedjelju su bila tri. 

"Važan je kapacitet broda, s ova tri broda u gradu kapacitet je tek oko 3000 putnika, iz tog razloga mi dopuštamo da bude i treći kruzer. Ključno je da ne bude one kritične gužve koja blokira vrata od Pila i Ploča", objasnio je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

U nedjelju nije bilo takvih gužvi, no Dubrovnik čeka ozbiljan posao u srcu sezone. Blokirane ulice i prometnice najveća su antireklama turizmu i veliki problem za lokalno stanovništvo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene