Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Provjereno

Financijski i psihički iscrpljeni od borbe, investitor im uništio djedovinu i ostavio provaliju od 14 metara: "Strašan šok je bio..."

Aktualno Galerija Provjereno: Građevinskim radovima uništili im kuće - 1 Provjereno: Građevinskim radovima uništili im kuće - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Građevinskim radovima uništili im kuće - 2 Provjereno: Građevinskim radovima uništili im kuće - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Građevinskim radovima uništili im kuće - 3 Provjereno: Građevinskim radovima uništili im kuće - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Građevinskim radovima uništili im kuće - 4 Provjereno: Građevinskim radovima uništili im kuće - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Provjereno: Građevinskim radovima uništili im kuće - 5 Galerija 1/8 >>
Zbog gradnje investitora, uništili im djedovinu! I nikom ništa. Umjesto dvorišta - provalija, odlomljene vodovodne cijevi, nestanak struje, polomljena palma stara 60 godina. Tako su Škrbići zatekli obiteljsku kuću nakon što je susjed krenuo u građevinske radove koji nisu bili u skladu sa zakonom. Godinu i pol nakon, ne da im šteta nije nadoknađena, već je inspektorat obustavio sve postupke protiv investitora. Financijski i psihički iscrpljeni od borbe za pravdu Škrbići su naposljetku kuću prodali.

Kopao je i prouzročio provaliju od 14 metara. Susjedima potrgao vodovodne cijevi, prekinuo dovod struje, poremetio statiku kuće, odlomio pola dvorišta, zatrpao lokalnu cestu.

"Strašan šok je bio jer nama je izgledalo kad su nam neki od mještana i rođaci poslali tu prvu sliku mi smo mislili da kuća visi i da će ona pasti, a tek po pozivu komunalnom redaru i policiji koji su došli utvrditi što se dogodilo smo saznali i da je gore preko 30 metara slomljenog i odlomljenog okućnice, i palma koja je tu nekada bila visi jer je prelomljena betonska podloga i da su veliki rascjepi tamo", opisala je Nataša Škrbić.

Palme stare 60 godina, koliko i oštećena obiteljska kuća Nataše Škrbić i njezine sestre - više nema. Posljedice obijesne gradnje investitora koji je suludi iskop započeo u veljači prošle godine dok su Škrbići bili u Zagrebu, do danas nisu ispravljene.

"Kad je palo to gradilište na cestu, komunalni redar je odmah izašao na teren, zatvorio gradilište i zvao građevinsku inspekciju. Građevinska inspekcija je promptno došla i naložila sanaciju tog gradilišt", kazao je načelnik Općine Gradac Matko Burić.

Od tada je prošlo godinu i pol. Iako su osigurali dokaze, a inspekcija naložila sanaciju, do danas zemljište nije u potpunosti vraćeno u prvobitno stanje. Na obiteljski dom, Škrbići su nadogradili četiri apartmana. Iznajmljivanje je Nataši i njezinoj sestri bio glavni izvor prihoda jer je jedna u mirovini, a druga nema stalan posao. Financijski iscrpljene borbom sa institucijama u konačnici su bile prisiljene prodati.

Investitor Mladen Amon nije bio za suradnju s njima, tvrde. Ekipa Provjerenog je tražila razgovor s investitorom, no on se javio pismenim priopćenjem u kojem tvrdi:

"U skladu sa svim zakonskim propisima započeti su radovi na temelju pravomoćne građevinske dozvole, prijavljen početak radova, postavljene gradilišne table sa svim potrebnim podacima kao i sve ostale zakonom i propisima predviđene radnje. Izvođač radova je preuzeo gradilište i započeo radove. U trenutku događaja odrona terena iznad gradilišta koji se može dogoditi svakome ja apsolutno nisam bio prisutan na gradilištu jer živim u Zagrebu. Nakon što se to dogodilo žurno smo poduzeli sve potrebno za sanaciju terena prema uputama mjerodavnih institucija i momentalno pristupili osiguranju terena i sanaciji prema propisanim uputama od strane državnog inspektorata."

Mjeseci natezanja s institucijama

Škrbićima su trebali mjeseci natezanja s raznim institucijama da bi doznali kako je investitoru izdana građevinska dozvola koja nije u skladu sa zakonom. Ipak, građevinska dozvola do danas nije poništena.

"Građevinska inspekcija je svoje napravila na početku, dala je nalog, mi nažalost nemamo ingerenciju da zahtijevamo od nekog, možemo samo kao vi tražiti, znači nismo involvirani u sami slučaj, znači sve što mi možemo napravit je samo pisati, lobirati i apelirati", istaknuo je Burić.

Utvrđeno je da dozvola nije izdana u skladu sa zakonom. Na upit Ministarstvu graditeljstva zašto dozvola nije poništena i je li bilo ikakvih sankcija za investitora stigao je odgovor koji, pojednostavljeno kaže da kad jednom dobijete građevinsku ne mogu vam je poništiti. Također,  ispostavi u Makarskoj su, kažu, rekli da poduzmu sve da službenici rade po zakonu. Što je to sve - ne zna se.

"Inspektorat je trebao podići kaznenu prijavu onaj trenutak kad se ovo dogodilo i kad je shvatio da ne postoji dokumentacija, kad mu je dana nevjerodostojna dokumentacija, s krivotvorenim nekim podacima, ali nije tako odlučio. Nakon toga je i Ministarstvo trebalo to poduzeti jer sam ih ja upozorila na neke nepravilnosti, na kraju krajeva nije bezazleno objaviti da je netko nadzorni inženjer a da je neovlašteno stavljen na građevinsku tablu", istaknula je Škrbić.

Dakle, i nadzornik radova na ploči gradilišta nije imao nikakve veze s ovim poslom, barem je tako tvrdio, kako je Nataši rečeno iz Komora građevinara. Kad je nakon višemjesečnog natezanja investitor konačno izveo tek nužnu sanaciju, tu je sve stalo.

Pročitajte i ovo Reakcija Filipa Zavadlava na snimku poruke koju je poslao djevojci Nastavljeno suđenje VIDEO/FOTO ''Marija, neće ovo biti dobro!'': Na suđenju Zavadlavu puštena snimka koju je poslao djevojci uoči ubojstva, pogledajte njegovu reakciju

Niz nepravilnosti

Građevinski sudski vještak koji je na 115 stranica napravio analizu ovog nevjerojatnog građevinskog pothvata ne može se načuditi nizu nepravilnosti.

Ne samo da je elaborat rađen na osnovu podataka koji se odnose na drugu lokaciju već je izrađen naknadno kad je već inspekcija izašla na teren, a gradilište se urušilo.

"Taj elaborat je trebao biti revidiran, on je dat na reviziju i doista je revidiran da će biti stabilan, ali interesantno da datum izdavanja te revizije je već bio nakon što je došlo do pomaka", pojasnio je sudski vještak Goran Mazija te dodao da je investitor naknadno rješavao papire. "Očito je doveo u zabludu i onoga tko je radio elaborat građevinske jame kao i onoga tko ga je revidirao", napominje.

Terasu i ogradu popravio je novi vlasnik, Škrbići više za to nisu imali sredstava. Zadnja nada prije prodaje bila im je isplata Allianz osiguranja kod kojeg policu ima projektant ove nesretne gradnje.

"Projektant, čije ime se nalazi na ploči na gradilištu, kaže da je on bio projektant na papiru, ali da je u stvarnosti posao odradio njegov kolega i da je on na poziv osiguravajuće kuće dao izjavu osiguranika kao i kolega koji je bio spreman preuzeti odgovornost da mu nije jasno zašto osiguranje nije isplatilo", izvijestila je reporterka Provjerenog Danka Derifaj

Poslao je i e-mail u kojem još u veljači, prije sedam mjeseci, Allianzu piše da se naplate s njegove police. Deset dana prije objave priloga Nataša Škrbić nam je javila da su joj iz Allianza odbili zahtjev za isplatu osiguranja uz argument da projektant u trenutku dok je crtao projekt 2015. nije bio njihov osiguranik.

Pročitajte i ovo Pedijatar - 2 Slično kao ospice Hoće li roditelji plaćati kaznu ako odluče da neće cijepiti djecu protiv ove opasne bolesti? "Apsolutno alarmantna brojka"

"Prepušteni smo sami sebi"

"Osjećamo se jako loše, prepušteni sami sebi bez ikakve pomoći", kaže Škrbić. "Što je žalosno jer je netko u sustavu zakazao ili mogao svojim utjecajem napraviti da se sve vrati kako je i bilo, da stranke ne trpe štetu i da ih se ne dovede u ovakav nepovoljan položaj kao što su dovedene", napominje Mazija.

Pitanja zašto građevinska dozvola nije poništena, a investitor kažnjen postavljena su i Državnom inspektoratu. Oni kažu "za dozvolu se obratite Ministarstvu graditeljstva", a što se Inspektorata tiče, za njih problema više nema. Nakon svega, Škrbići su shvatili i da je došlo do promjene granice njihove čestice u zemljišnim knjigama u Makarskoj, po čemu bi ispalo da investitor nije srušio njihovo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija istražuje slučaj Roditelji u panici, muškarac vreba djevojčice i vabi ih slatkišima: "Imao je kapu, sunčane naočale i medicinsku masku"

Na upit Provjerenog Geodetskoj upravi jesu li i kome prijavili falsificiranje u katastru u Makarskoj Provjereno nije dobilo odgovor, umjesto njih odgovorili su iz Ministarstva graditeljstva. Kažu da su utvrdili promjene čestica, no o krivcu i odgovornosti ni riječi. Za to vrijeme Škrbići su potpuno sluđeni.

"Onda kome vjerovati? Tako da smo doslovno što izluđeni što potpuno uvjereni da država ne funkcionira, da njezine institucije ne funkcioniraju, da su, grubo rečeno, neka vrsta podrške kriminalnim radnjama", zaključila je Škrbić.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene