Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje EU

'BIT ĆE PUNO PROMJENA' Posljedice Brexita za Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski odbor regija, tijelo koje predstavlja regije i gradove u Europskoj uniji, upozorilo je u petak da će zbog Brexita biti manje novca na raspolaganju za politike smanjivanja nejednakosti između zemalja članica pa će one, uključujući Hrvatsku, morati djelotvornije povlačiti sredstva iz europskih fondova.

"Bit će puno promjena no jasno je da će u proračunu biti manje novca. Investicije u koje će ići novac morat će biti kvalitetnije", rekao je Markku Markkula, predsjednik Odbora regija u Bratislavi gdje je počeo dvodnevni Summit regija i gradova.

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

Prije osam mjeseci usvojen je program "Kohezija i konkurentnost" iz kojeg je Hrvatskoj na raspolaganju 6,8 milijardi eura za projekte koji bi smanjili razliku u odnosu na razvijene dijelove EU-a u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Nakon što su građani Ujedinjenog Kraljevstva na referendumu odlučili napustiti EU, London će uskoro početi pregovore o razdruživanju koji bi mogli trajati dvije godine.

"Ukoliko ti pregovori završe prije isteka programa, odnosno prije 2020. godine, izgledno je da britanska vlada neće htjeti uplaćivati novac do kraja dogovorenog razdoblja čime bi i Hrvatskoj ostalo manje novca na raspolaganju", rekla je Hini osoba iz Odbora regija.

"No to će biti dio pregovora s Londonom oko izlaska iz EU-a te će ostalih 27 zemalja vjerojatno ustrajati da Britanci uplate sve", rekao je izvor.

Ujedinjeno Kraljevstvo prošle je godine u sklopu kohezijske politike, koje je svrha smanjivanje nejednakosti medu regijama EU-a, uplatilo izmedu 5 i 6 milijardi eura više nego je povuklo iz zajedničkog proračuna, podatak je Odbora regija.

U budućem sedmogodišnjem razdoblju od 2021. godine Britanci više neće sudjelovati u programu čime će biti manje novca za zemlje koje su uglavnom zbog fondova ulazile u EU.

"Osim toga, zbog izlaska bogatog Ujedinjenog Kraljevstva pomaknut će se rang regija diljem EU-a pa će neke time postati bogatije i vjerojatno ostati bez novca", napominje osoba iz Odbora regija.

Glasači u EU-u ne žele da se Ujedinjenom Kraljevstvu ponudi velikodušan sporazum

Glasači u Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj i Finskoj misle da se Ujedinjenom Kraljevstvu ne treba ponuditi velikodušan sporazum kada će pokušati ponovno pregovarati o vezama s Europskom unijom, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mišljenja objavljeni u petak.

Nijemci i Francuzi se najviše protive pomaganju Britaniji u izlasku iz Unije, 53 posto ispitanih u te dvije zemlje je reklo da London ne bi trebao očekivati nikakve usluge, a da EU treba Britaniji ponuditi velikodušan sporazum reklo je 27 posto ispitanih, objavila je agencija za ispitivanje javnog mišljenja YouGov.

Gotovo polovica glasača u dvije najutjecajnije zemlje EU-a je rekla da bi podržala sporazum o slobodnoj trgovini s Britanijom samo ako ona pristane i dalje dopuštati građanima EU-a da žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U kampanji u Ujedinjenom Kraljevstvu protivljenje EU-ovom načelu slobodnog kretanja radne snage bila je jedna od glavnih poruka zagovaratelja napuštanja Unije, što su britanski glasači i podržali na referendumu 23. lipnja.

Ujedinjeno Kraljevstvo tek treba formalno obavijestiti EU o svojoj namjeri da izađe iz Unije, a nakon toga bi se pokrenula procedura razdruživanja što bi trebalo biti i dovršeno u roku do dvije godine.

Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May, kojoj se daje najviše izgleda da postane nova premijerka, rekla je da želi održati neformalne razgovore s EU-om o glavnim crtama budućeg sporazuma prije no što pokrene dvogodišnji period izlaska.

Od pet europskih zemalja obuhvaćenih anketom YouGov-a, samo su glasači u Danskoj bili za ponudu velikodušnog ugovora Britaniji,

YouGov je od 30. lipnja do 5. srpnja anketirao 2045 ljudi u Njemačkoj, 1008 u Francuskoj i po oko tisuću u Švedskoj, Finskoj i Danskoj.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene