442469
442469
442469
442469
442469

FUNTA OPET REKORDNO NISKA - 5 opasnosti koje prijete zbog Brexita

  • , 06.07.2016., 18:01
  • Autor:
  • komentara

Predikcije su katastrofalne. Što može zaustaviti ovaj pad funte?

 
 
 
 
Brexit (Foto: Getty)
Brexit (Foto: Getty)

Britanska funta i danas je nastavila padati te je dosegla najnižu razinu od lipnja 1985. godine. U odnosu na dolar funta je pala za 1,95 posto te sada jedna funta iznosi 1,2798 američkih dolara. Što se naše valute tiče, funta i dalje pada u odnosu na kunu te danas srednji tečaj HNB-a iznosi 8,8657 kuna za jednu funtu.

Na europskim su burzama cijene dionica skliznule su i treći dan zaredom zbog zabrinutosti ulagača u vezi posljedica 'Brexita', a pod najvećim je pritiskom bankarski sektor.

Jučer je Bank of England objavila izvješće o financijskoj stabilnosti u kojem je istaknuto pet najvećih rizika u gospodarstvu Ujedinjenog Kraljevstva, ali i globalnom gospodarstvu nakon izglasavanja Brexita.

Prvo, velika je opasnost od zaduženja kućanstava. Bank of England upozorava da bi rast ove vrste zaduženja mogao biti velik i 'prema povijesnim i prema međunarodnim standardima'.

Nadalje, postavlja se pitanje tržišta nekretnina. Prije šest mjeseci cijena nekretnina u UK počela je rapidno rasti, da bi se odmah po izglasavanju Brexita počela strmoglavo padati. Pitanje je gdje će stati.

Treće - deficit. I prije izglasavanja Brexita deficit opće države iznosio je 6,9 posto BDP-a što je rekordna razina za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Teško je ne spomenuti i probleme koje Brexit izaziva na globalnim tržištima i svjetskim gospodarstvima. Najviše su pogođene zemlje eurozone, posebno banke, koje se moraju nositi s mnogobrojnim lošim kreditima.

I dakako, tu je nestabilnost financijskih tržišta. Ona su lako podložna promjenama, a situacije poput Brexita mogu ih učiniti nestabilnima i krhkima što u konačnici može nanijeti znatnu štetu realnom sektoru.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se