Završni je dan berbe soli u najstarijoj solani u Europi - Stonskoj. Ova godina zaključuje se s oko 400 tona ubrane soli.


Od ranog jutra bere se sol u Stonu, svaki korak i proces isti kao i u vrijeme Dubrovačke republike.

Vezani članci Posipanje soli po cestama (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Hoće li HAC ove zime ostati bez soli za posipanje cesta? "Očekujemo da ćemo novi ugovor sklopiti do kraja godine" Slika nije dostupna Hrvatska ima mora kao u priči, ali uvozi 4 puta više soli nego što je proizvede

"Sve se radi ručno, drvenim alatima, bez ikakve mehanizacije, što je jedno od posljednjih mjesta koje sve to tradicijski radi", kaže Dubravko Đuračić.

Ovo je završna berba soli u Stonu, a ove godine iz tri bazena ubrano je oko 400 tona soli. Tona soli u prosjeku, ona najfinija iznosi oko 8000 kuna.

"To je sol pakovana po kilogram, fino mljevena, a ova industrijska dođe oko 800 kuna tona", kaže Ksenijo Medij, tehnolog solane Ston.

Stonska sol, zbog tradicionalnog načina proizvodnje nema gorčinu i u potpunosti je ekološki proizvod, bez dodataka.

Najveći problem je što su sva skladišta prepuna, pa iako će vrijeme biti pogodno, berbi ove godine više neće biti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr