Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Završena 16. Sabatina, nagrađani najbolji vinari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dodjelom nagrada proizvođačima najkvalitetnijih vina, jakih alkoholnih pića i proizvoda od grožđa u Starom Gradu na Hvaru završena je 16. Sabatina - najveći godišnji skup vinara i vinogradara u Hrvatskoj.

Ovogodišnjim šampionom crnih vina proglašen je Zlatan plavac grand cru - berba 2003. hvarskog vinara Zlatana Plenkovića, a od bijelih vina Pošip Marko Polo iz 2005., Poljoprivredne zadruge iz Čare na Korčuli.

Pročitajte i ovo Najprestižnije vinsko natjecanje u Istri - 4 Svjetska atrakcija Poreč domaćin prestižnog natjecanja: "Boja, aroma i okus - tri su komponente koje se moraju savršeno spakirati u jednu čašu" Trešnje - 3 Dnevnik Nove TV doznaje detalje Na tržnicama su se pojavile prve trešnje: Cijena za kilogram mogla bi vas šokirati

Velika zlatna medalja za kvalitetu proizvoda pripala je također
Plenkoviću i to za vino Zlatan plavac barrique iz 2003. te Mati
Violiću Matušku iz Potomja na Pelješcu za Dingač iz 2003.

Gorki liker Ambrozije proizvođača PIP-a iz Zagreba proglašen je šampionom u kategoriji jakih akloholnih pića, a velike zlatne medalje proizvođačima iz te kategorije dodijeljene su Badelu 1862. i Dalmacijavinu za njihove pelinkovce te Blatu 1902. s Korčule za Rogačicu.

Ocjenjivačko povjerenstvo za izgled proizvoda, kojim je predsjedao, Matko Trebotić šampionom je proglasilo lux pakiranje Anisete koju proizvodi Blato 1902. Zlatne medalje za izgled dobili su proizvodi Herbe Dalmatice iz Splita za Žutuju i Vinoplod vinarija Šibenik za Babić barrique.

Posljednjega dana 16. Sabatine održan je i Sabor dalmatinskih vinara i viongradara na kojemu se raspravljalo o stanju hrvatskoga vinarstva i vinogradarstva te o upravo završenoj berbi grožđa i provedbi Operativnog programa sadnje vinograda. 

Posebna tema bili su poticaji i stimulacije na području vinogradarstva uoči pregovora s Europskom unijom o toj grani gospodarstva.

Prihvaćeni su i prijedlozi o unaprjeđenju vinarstva u Hrvatskoj,
posebno na otocima.

Na ovogodišnjoj Sabatini okupilo se oko 500 sudionika iz Hrvatske te Francuske, Slovenije, Italije, Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Prema riječima predsjednika Zadružnog saveza Dalmacije Joška Niskote, 16. Sabatina srušila je sve rekorde brojem sudionika i izloženim proizvodima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene