Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U provedbi Akcijskog plana smanjenja listi čekanja u bolnicama završeno je informatičko povezivanje bolničkog sustava te nizom mjera znatno smanjeno čekanje na operativne zahvate i dijagnostičke postupke.


Formirane su javno dostupne eListe čekanja u bolnicama i započet je proces eNaručivanja iz ordinacija obiteljske medicine. Pacijentima će to, uz manje dana čekanja, pojednostaviti naručivanje i omogućiti izbor bolnice prema lokaciji koja im najviše odgovara.

Vezani članci Slika nije dostupna Evo koje promjene očekuju pacijente nakon 1. srpnja! Slika nije dostupna Dok se ministar preprucava s prethodnikom, liste čekanja i dalje duge

Smanjenjem lista čekanja zdravstvene usluge pokušavaju se svesti u prihvatljive rokove za prvi pregled specijaliste, za dijagnostički i terapijski postupak, operativni zahvat te kontrolni specijalistički pregled.

>> Liste čekanja i dalje goleme, u Puli preglede čekaju mjesecima

S obzirom da je završena informatizacija bolnica, Ministarstvo zdravlja donijet će Pravilnik koji uređuje način osiguranja medicinski prihvatljivog vremena čekanja, postupak naručivanja, prioritetne kriterije za uvrštavanje na listu te način vođenja listi čekanja.

Kraćem čekanju pacijenata značajno su pridonijeli aktivno upravljanje bolnicama kroz veću odgovornost bolničkog menadžmenta, nabavka medicinskog materijala i deficitarnih medicinskih uređaja.

Uštede na godišnjoj razini uvođenjem e-Naručivanja, putem kojeg se trenutno mjesečno 28 tisuća pacijenata naručuje na specijalističke preglede, iznosit će oko 21,5 milijuna kuna, rekao je Ostojić pojašnjavajući kako pacijenti, umjesto da gube vrijeme na odlazak u bolnice i čekanje na prijavu te povratak kući, rade na svojim poslovima. 'Ako pretpostavimo prosječnu satnicu od 32 kune po satu neto, time smo uštedjeli 1.792.000 kuna mjesečno, što je na godišnjoj razini ušteda od 21.504.000 kuna satnice', pojasnio je Ostojić na konferenciji za novinare posvećenoj smanjivanju lista čekanja u hrvatskim bolnicama. Dodao je kako je najbolja situacija s listama čekanja u Ogulinu i Karlovcu.

Što pokazuju analize u kliničkim bolnicama?

Praćenje kretanja listi čekanja u deset kliničkih bolnica pokazuje kako su one uvelike smanjene na brojne operacije i pretrage. Čekanje primjerice na pretragu CT-om u KBC Zagreb tako je u odnosu na lipanj kada se čekalo 30 dana, u studenome smanjeno na 8 dana ili za 71 posto. U KB Dubrava se sa 95 dana u lipnju u studenome lista za CT smanjila na 35 dana ili 63 posto. Za 60 posto lista čekanja na CT se smanjila u KBC Osijek (sa 60 na 20 dana), a u KBC Split za 46 posto (sa 85 46 dana).

Do zastoja u smanjenju dugih listi čekanja najčešće dolazi zbog starih medicinskih uređaja koji se često kvare. Tako se primjerice u KBC Osijek lista čekanja na koronarografiju zbog kvara uređaja povećala sa 30 dana u rujnu na 80 u studenom, a u KBC Split sa 145 dana u rujnu na 182 dana u studenome, pa je Ministarstvo zdravlja započelo postupak nabavke tih uređaja u obje bolnice.

Kako u pojedinim slučajevima do povećanja listi dolazi zbog nedovoljnog broja medicinskog kadra, Ministarstvo zdravlja je u 2012. odobrilo 588 bolničkih specijalizacija, 34 specijalizacija za poliklinike, 154 specijalizacije za domove zdravlja i hitnu pomoć te 33 za zavode za javno zdravstvo.

Uloga liječnika obiteljske medicine

Očekuje se da će se u 2013. godini sve veći broj obiteljskih liječnika uključivati u eNaručivanje, za što će biti i dodatno stimulirani. Trenutno na prve preglede putem eNaručivanja u bolnice dolazi oko 20 posto pacijenata. Od uvođenja eNaručivanja 1. rujna 2012., broj eNarudžbi raste iz mjeseca u mjesec, pa je sa 2.640 u rujnu u prosincu narastao na 13.957. Trenutno je u eNaručivanje uključeno 60 posto liječnika obiteljske medicine, 37 posto pedijatara, 5,5 posto ginekooga i 0,72 posto stomatologa.

Uz daljnje uključivanje liječnika obiteljske medicine u eNaručivanje, u 2013. godini će se nastaviti aktivno upravljanje bolnicama.

To znači da će, ovisno o problemima, u bolnice biti uvođen popodnevni rad, nastavljena nabavka medicinskog materijala i opreme putem objedinjene javne nabava te selektivno
povećanje limita bolnica.

U planu je nabavka dodatne medicinske opreme - linearni akcelerator za KBC Zagreb (Jordanovac), 5 kardioloških CAT lab uređaja, CT uređaji za šibensku i ogulinsku bolnicu, neurološki UZV uređaji te UZV uređaji za pregled kukova dojenčadi itd.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook