Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skraćenje lista čekanja jedno je od obećanja ministra zdravlja, no sudeći prema primjeru koji smo snimili u Puli, sporo se realizira.


Tamošnja bolnica objavila je zabrinjavajuće liste: za kardiološki pregled čeka se, primjerice, čak osam i pol mjeseci!

Vezani članci Vili Beroš - 4 Beroš uputio otvoreno pismo zdravstvenim djelatnicima, određen datum od kada će na posao dolaziti uz COVID potvrdu Slika nije dostupna Sindikati uoči štrajka: Izloženi smo neviđenim pritiscima i prijetnjama

Pacijenti pulske bolnice imaju razloga za brigu. Pojedine preglede uspiju obaviti tek nakon višemjesečnog čekanja. Na kardiološki se pregled tako čeka čak osam i pol mjeseci. Poduže su i liste za ostale pretrage pacijenata s bolešću srca. 'Ono što je i dalje problem, čeka se dosta na ultrazvuk srca, na koji se čeka četiri mjeseca, za EKG Holter se čeka šest mjeseci', kaže Goran Pajić, glasnogovornik pulske bolnice.

>> E-naručivanje smanjilo liste čekanja za 30 posto!

Liječnika kardiologa nedostaje, a završetak triju novoodobrenih specijalizacija još će se dugo čekati. 'Nažalost, one traju kao i sve druge specijalizacije od 4 pa do 6, i do 7 godina', ističe glasnogovornik Pajić.

Problem imaju i pacijenti koji moraju obaviti ultrazvuk štitnjače. Pregled čekaju više od godinu dana. Tri i pol mjeseca potrebno im je pak da dođu na red za fizikalnu terapiju. Nameće se pitanje kako riješiti problem predugih lista čekanja. 'To nije moguće bez ili povećanog rada u poslijepodnevnim satima ili povećanog broja liječnika, što trenutno nije izvedivo', pojašnjava glasnogovornik Pajić.

Pacijenti su ljutiti i to ne skrivaju. Upit o zabrinjavajuće dugim listama čekanja poslali smo i Ministarstvu zdravlja od kojeg do zaključenja ovog priloga nismo dobili odgovor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju