Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Završava ljetno računanje vremena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U smislu Uredbe o računanju vremena u 2008. godini, ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 26. listopada, u 3 sata. Naime, pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa se kao 2 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

S početkom zimskog računanja vremena mijenjaju se i razdoblja važenja dnevnih tarifnih stavova za električnu energiju, a vozači motornih vozila i za vrijeme vožnje tijekom dana moraju imati upaljena svjetla na vozilu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ostaju na ljetnom vremenu Rusija posljednji put pomiče kazaljke Slika nije dostupna Ljetno računanje vremena Noćas pomaknite sat unaprijed

Prema Uredbi o računanju vremena u 2008. godini, ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 26. listopada, u 3 sata i to pomicanjem za jedan sat unatrag - vrijeme u 3 sata računa se kao 2 sata.

S početkom zimskog računanja vremena, priopćili su danas iz Hrvatske elektroprivrede, mijenjaju se i razdoblja važenja dnevnih tarifnih stavova za električnu energiju.

Tako će se od nedjelje, 26. listopada, električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi, od 21 do 7 sati, podsjećaju iz HEP-a.

S početkom zimskog računanja povezana je i odredba članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojoj u razdoblju zimskog računanja vremena na motornim vozilima i za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Naime, novim je Zakonom, izuzev za motocikle i mopede, ukinuta obveza uporabe dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima u vožnji u vrijeme ljetnog računanja vremena. U tom su razdoblju svjetla danju nužna u slučaju smanjene vidljivosti, a nije zabranjeno, odnosno može se i u ljetnom računanju vremena voziti i s upaljenim svjetlima i danju.

No, u razdoblju zimskog računanja upaljena svjetla na vozilima obvezna su i za vrijeme vožnje danju, a vozačima koji zaborave na to prijeti novčana kazna od 300 kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene