Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" objavio je u četvrtak općenite zdravstvene preporuke zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica u Zagrebu ističući kako kratkoročno onečišćenje zraka lebdećim česticama, uobičajeno za ovo doba godine, ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi.

Galerija


Tijekom zimskih mjeseci uobičajena je pojava smanjene kvalitete zraka zbog povišenja koncentracije lebdećih čestica u zraku. Uzroci su brojni, npr. veći broj kućnih i industrijskih ložišta, cestovni promet, vremenski uvjeti i slično, ističe Zavod u priopćenju.

Vezani članci Vesna Škare Ožbolt Škare Ožbolt objavila da je dopunila prijavu DORH-u pa poručila: "Mi predstavljamo jedini pravi izbor" Lokalni izbori, ilustracija Donosimo prve privremene rezultate lokalnih izbora 2021.

Ipak, u cilju smanjenja rizika za zdravlje, u preventivnu svrhu Zavod objavljuje preporuke za osjetljive skupine građana kako bi prilagodili svoje dnevne aktivnosti trenutačnom stanju kvalitete zraka.

Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice, za djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora te pušače i pasivne pušače.

Također se savjetuje primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima te traženje savjeta liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava, izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.,

Apelira se na građane da koriste sredstava javnog gradskog prijevoza i izbjegavaju ili smanje grijanje na kruta goriva.

Podaci mjernih stanica Državnog hidrometeorološkog zavoda, objavljeni na stranicama Agencije za okoliš i prirodu, pokazali su da je kvaliteta zraka u četvrtak u cijelom Zagrebu loša.

Po podacima u 11:30 postaja Zagreb-3 u Dugavama pokazala je vrijednost od 112,79 μg/m3 lebdećih čestica PM10. Propisana 24-satna granična vrijednost lebdećih čestica PM10 je 50 μg/m3.

Osim u Dugavama, loša kvaliteta zraka izmjerena je na stanicama Zagreb-1 (81,37μg/m3) kraj zgrade Zagrebačkog holdinga u Ulici grada Vukovara te na okretištu Dubrava (49,28μg/m3). (Hina)