Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zatvoreno 128 pekarnica zbog nehigijenskih uvjeta i nepravilnog poslovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni inspektorat priopćio je danas da je od početka godine do kraja kolovoza proveo 1.584 inspekcijskih nadzora nad prometom pekarskih proizvoda, pri čemu je u čak 48,42 posto slučajeva utvrđen neki od prekršaja, zbog čega je 147 pekarnica zapečaćeno na 30 dana.

Od ukupnog broja prekršaja njih 23,4 posto odnosi se na povrede odredbi Zakona o trgovini, 18,9 posto na povrede odredbi Zakona o zaštiti potrošača, 16,2 posto na nepropisno deklariranja pekarskih proizvoda, 13,3 posto na nepropisno vođenje knjiga, 1,5 posto na uporabu brašna koje nije obilježeno evidencijskim markicama, a ostalo su povrede ostalih propisa.

Pročitajte i ovo Nastavlja se rušenje na obali - 2 Rušenje na obali Bespravna gradnja: "Postoje ljudi kojima ništa nije sveto jer ih i država stimulira da budu kriminalci" Slika nije dostupna Revizija otkrila kriminal

Od 140 pekarnica kojima su gospodarski inspektori usmenim rješenjem zabranili rad na 30 dana i rješenje izvršili pečaćenjem, 128 je zatvoreno, jer nije vođena propisana evidencija o proizvodnji pekarskih proizvoda i utrošku brašna (knjiga KEUB), a 12 zato što je zatečeno brašno koje nije bilo označeno propisanim markicama, što ukazuje da se i dalje pojavljuje brašno iz "crne proizvodnje" koje se također prodaje "na crno".

Nadležnim sudovima podneseno je 30 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, te predložena zabrana obavljanja pekarske djelatnosti od 90 dana do jedne godine. Za te je slučajeve predloženo i oduzimanje imovinske koristi u ukupnom iznosu od 413.442 kune.

Inspektorat je prekršajnim sudovima podnio ukupno 434 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pa će efikasnost njegovih mjera ovisiti i o učinkovitosti u sudskom rješavanju tih predmeta, napominje se u priopćenju.

Osim toga, inspektori za radne odnose zapečatili su još sedam
objekata zbog nezakonitog zapošljavanja, odnosno neprijavljivanja radnika mirovinskom i zdravstvenom osiguranju i nezakonitog rada stranaca bez radne dozvole.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene