Tomo Medved i Ivo Žinić
Tomo Medved i Ivo Žinić Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nije dobar status objekata na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji, izjavio je u petak načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.


U radijskoj emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" Tomo Medved je kazao kako je s jučerašnjim danom upućeno ukupno 29.206 prijava za pregled oštećenih objekata, što je povećanje za novih 2699 zahtjeva.

Vezani članci Željko Rukavina, predsjednik društva HCK-a Topusko Građani tvrde da Crveni križ u Topuskom potrebitima naplaćuje humanitarnu pomoć. Ravnatelj: "To su članarine" Tomo Medved, čelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa, i Andrija Jarak Tomo Medved uvjerava da nitko neće ostati gladan: "Podijelili smo oko 10.000 obroka, svi koji su u potrebi će dobivati hranu"

Naveo je kako su statičari dosad pregledali više od 11.800 objekata, a samo jučer 1902 objekta.

"Nažalost, kada govorimo o statusu tih objekata, stanje nije dobro i sveukupno prema evidencijama svih službi 2231 osoba ima poteškoća sa smještajem jer su njihovi objekti privremeno neuporabljivi ili neuporabljivi", rekao je Medved.

Kao problem je naveo i kontinuitet podrhtavanja u Petrinji i okolici, pa i oko ponoći kada su građani u velikom broju napustili svoje kuće i izašli van.

Istaknuo je da sve službe obilaze ljude jer svako podrhtavanje donosi nova oštećenja te stvara poteškoće u aktivnostima statičara, koji moraju ponavljati svoje procjene o oštećenju objekata.

Medved je istaknuo da su u novim potresima oštećeni objekti u petrinjskoj vojarni, gdje su bile smještane osobe čiji su objekti pretrpjeli veća oštećenja, a koji su zbrinuti ili će biti na odgovarajućim lokacijama te u ustanovama, poglavito korisnici doma za starije i nemoćne.

Upozorio je da na ruralnim područjima dio stanovnika i dalje ne želi napustiti svoje domove te ih je, kao i one koje nadležne službe nisu stigle obići, pozvao da se obrate Stožeru kako bi im se u suradnji sa županijom te gradovima i općinama osigurao smještaj.

Iznio je i podatke po kojima je na terenu ukupno 350 različitih kontejnera ili kamp-kućica, a s domaćim proizvođačima dogovorena je izrada i dostava novih kontejnera,

Medved je rekao i kako je od nedjelje u Petrinji organizirana priprema i dostava toplog obroka za stradale u potresu, kao i suhi obrok koji dostavlja Crveni križ, dok je na Stožeru zadaća kako uspostaviti dugoročno održiv sustav.

Stanje na trenu možete uživo pratiti >OVDJE.