Zastupnik HDZ-a Miro Kovač u ponedjeljak je istaknuo kako je njegov stav u vezi s WhatsApp grupom vrlo jasan - ustavna je kategorija sloboda govora, ali je isto tako kažnjivo širenje mržnje, pa to treba uskladiti.

Galerija +0 Mirko Kovač (Foto: Dnevnik.hr)

Nakon što je u medijima objavljeno da je Predsjedništvo HDZ-a odlučilo sankcionirati sve članove stranke koji u grupama na WhatsAppu, Viberu te na Facebooku šire mržnju, prijete ili kritiziraju politiku vodstva HDZ-a i Andreja Plenkovića, saborski zastupnik HDZ-a Ivo Davor Stier u nedjelju je podsjetio da je sloboda i tajnost dopisivanja zajamčena i nepovrediva te poručio: "Ne bojte se!"

Vezani članci Peđa Grbin SDP će tražiti smjenu glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek: "Ako će raditi na način da taji predmete..." Davor Ivo Stier (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Afera WhatsApp ide dalje, Stier se ponovno oglasio: "Želimo graditi Hrvatsku temeljenu na slobodi, ne na kontroli"

Kazao je da ne zna o tome ništa detaljno jer nije član Predsjedništva HDZ-a od prošle godine, ali da će o tome sigurno razgovarati i na drugim tijelima stranke, kao što je Klub zastupnika.

"Moj stav oko tih stvari je vrlo jasan - u Hrvatskoj imamo slobodu govora, slobodu izražavanja. To je ustavna kategorija. Ali isto tako je ustavna kategorija da je kažnjivo širenje mržnje tako da to treba uskladiti jedno i drugo", rekao je Kovač na pitanje novinara o njegovu stavu o grupi na WhatsAppu.

Dodao je da verbalnog delikta u Hrvatskoj nema jer je on ukinut uspostavom hrvatske demokracije, ali da se istodobno treba boriti protiv govora mržnje, ali to je posao države.

"Država mora imati mehanizme za govor protiv mržnje koji se zakonski regulira kao u drugim državama modernoga svijeta kojima Hrvatska pripada", poručio je Kovač prije predstavljanja programa predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za novi mandat na Zagrebačkom velesajmu. (Hina)


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju