Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera WhatsApp

Kovač: "Sloboda govora ustavna je kategorija, ali širenje mržnje je kažnjivo"

Mirko Kovač (Foto: Dnevnik.hr)
Mirko Kovač (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Mirko Kovač (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Zastupnik HDZ-a Miro Kovač u ponedjeljak je istaknuo kako je njegov stav u vezi s WhatsApp grupom vrlo jasan - ustavna je kategorija sloboda govora, ali je isto tako kažnjivo širenje mržnje, pa to treba uskladiti.

Nakon što je u medijima objavljeno da je Predsjedništvo HDZ-a odlučilo sankcionirati sve članove stranke koji u grupama na WhatsAppu, Viberu te na Facebooku šire mržnju, prijete ili kritiziraju politiku vodstva HDZ-a i Andreja Plenkovića, saborski zastupnik HDZ-a Ivo Davor Stier u nedjelju je podsjetio da je sloboda i tajnost dopisivanja zajamčena i nepovrediva te poručio: "Ne bojte se!"

Pročitajte i ovo Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali Andrej Plenković Euforija u HDZ-u Plenković otkrio jesu li već počeli pregovori

Kazao je da ne zna o tome ništa detaljno jer nije član Predsjedništva HDZ-a od prošle godine, ali da će o tome sigurno razgovarati i na drugim tijelima stranke, kao što je Klub zastupnika.

"Moj stav oko tih stvari je vrlo jasan - u Hrvatskoj imamo slobodu govora, slobodu izražavanja. To je ustavna kategorija. Ali isto tako je ustavna kategorija da je kažnjivo širenje mržnje tako da to treba uskladiti jedno i drugo", rekao je Kovač na pitanje novinara o njegovu stavu o grupi na WhatsAppu.

Dodao je da verbalnog delikta u Hrvatskoj nema jer je on ukinut uspostavom hrvatske demokracije, ali da se istodobno treba boriti protiv govora mržnje, ali to je posao države.

"Država mora imati mehanizme za govor protiv mržnje koji se zakonski regulira kao u drugim državama modernoga svijeta kojima Hrvatska pripada", poručio je Kovač prije predstavljanja programa predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za novi mandat na Zagrebačkom velesajmu. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene