Zastupnik HDZ-a Miro Kovač u ponedjeljak je istaknuo kako je njegov stav u vezi s WhatsApp grupom vrlo jasan - ustavna je kategorija sloboda govora, ali je isto tako kažnjivo širenje mržnje, pa to treba uskladiti.

Galerija


Nakon što je u medijima objavljeno da je Predsjedništvo HDZ-a odlučilo sankcionirati sve članove stranke koji u grupama na WhatsAppu, Viberu te na Facebooku šire mržnju, prijete ili kritiziraju politiku vodstva HDZ-a i Andreja Plenkovića, saborski zastupnik HDZ-a Ivo Davor Stier u nedjelju je podsjetio da je sloboda i tajnost dopisivanja zajamčena i nepovrediva te poručio: "Ne bojte se!"

Vezani članci Mnogo HDZ-ovaca (Foto: Dnevnik.hr) Vruća politička jesen u Saboru: HDZ raspravlja o aktualnim pitanjima, ali i dalje iskri na relaciji Plenković - Kovač Branko Bačić (Foto: Dnevnik.hr) Bačić o Kovačevim kritikama na račun premijera: ''Nastupio je neodgovorno. Pozivam ga da zatomi osobne ambicije''

Kazao je da ne zna o tome ništa detaljno jer nije član Predsjedništva HDZ-a od prošle godine, ali da će o tome sigurno razgovarati i na drugim tijelima stranke, kao što je Klub zastupnika.

"Moj stav oko tih stvari je vrlo jasan - u Hrvatskoj imamo slobodu govora, slobodu izražavanja. To je ustavna kategorija. Ali isto tako je ustavna kategorija da je kažnjivo širenje mržnje tako da to treba uskladiti jedno i drugo", rekao je Kovač na pitanje novinara o njegovu stavu o grupi na WhatsAppu.

Dodao je da verbalnog delikta u Hrvatskoj nema jer je on ukinut uspostavom hrvatske demokracije, ali da se istodobno treba boriti protiv govora mržnje, ali to je posao države.

"Država mora imati mehanizme za govor protiv mržnje koji se zakonski regulira kao u drugim državama modernoga svijeta kojima Hrvatska pripada", poručio je Kovač prije predstavljanja programa predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za novi mandat na Zagrebačkom velesajmu. (Hina)