Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako ih potaknuti na ostanak

Zašto sve više mladih razmišlja o odlasku? "Ne žalim se, ne moram plaćati stan, ali imam previše godina da živim s roditeljima"

Odlazak mladih iz Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Odlazak mladih iz Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Odlazak mladih iz Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Odlazak mladih iz Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Odlazak mladih iz Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Odlazak mladih iz Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Odlazak mladih iz Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović organizirala je okrugli stol na kojem se razgovaralo kako potaknuti mlade da ostanu u Hrvatskoj.Predsjednica, čini se, ne odustaje od demografije, a mladi su poručili da žele konkretne mjere.

Radi, studira i živi s roditeljima – 27-godišnja Jelena slika je mlade Hrvatske.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Autobusni kolodvor - 2 Poražavajuće brojke Zemlja bez demografske politike: U osam godina 300 tisuća ljudi napustilo je Hrvatsku, zabrinjava i podatak koji smo u svijetu po starosti stanovništva

„Neću se žaliti, ne moram plaćati stan i slično, ali mislim da imam previše godina za suživot s roditeljima i obitelji“, kaže Jelena Slavić Miljenović iz Zagreba.

Takvu sudbinu dijeli 72% mladih u dobi od 19. do 34. godine. Jelena, kaže, za samostalni život, treba imati dobru plaću.

„Nemaju stabilno zaposlenje, nekada se dogodi da imaju dobro plaćen posao, ali je to posao na 6 mjeseci ili ugovor na tri mjeseca“, kaže Jelena.

Mladi sve ranije iseljavaju

Pa nije čudo da sve više mladih želi iseliti. I to kreće sve ranije. Čak polovica srednjoškolaca za 20 godina vidi se izvan Hrvatske.

Problem iseljavanja muči Predsjednicu, pa je organizirala okrugli stol i pozvala mlade da podijele svoje muke. Osvrnula se i na zajedničku sjednicu s premijerom koja je održana u ponedjeljak.

„Uvjerena sam kako smo na putu rješavanja, početka rješavanja svih izazova s kojima se susrećemo, jer zajednički cilj sviju nas je vratiti mladima povjerenje u sustav, pokrenuti reforme“, kaže Predsjednica Grabar-Kitarović.

Premijer je zajedničku sjednicu prvo odbijao, a sada zbog problema demografije - najavljuju nastavak suradnje. Pa predsjedničin sastanak s mladima, Plenković pozdravlja.

„To je dobro, svaka aktivnost koja može pridonijeti rješavanju problema demografske revitalizacije zemlje je dobrodošla“, poručio je premijer Andrej Plenković.

Siguran i dobro plaćen posao jedini može zadržati mlade

No umjesto razgovora - mladi očekuju konkretne mjere i konačni početak reformi.

„Mislim da puno više prostora treba otvoriti za neke vlastite ideje, vlastite poduzetničke ili neke slične“, kaže Marina Kostenko iz Osijeka.

Siguran i dobro plaćen posao jedino je što mlade može zadržati - da to ne potraže vani.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene