Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zašto su palili po Čiovu?

Mještani ne vjeruju da su vatrogasci podmetali požare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I danas se svi pitaju što je motiv dvojice pripadnika dobrovoljnog vatrogasnog društva Slatina da sami podmeću požare po Čiovu.

S obzirom na to da je to atraktivno mjesto za turizam, sumnja se kako je i ovdje na djelu pokušaj da se opožarena područja pokušaju prenamijeniti u građevinsko zemljište, što je čest slučaj u mediteranskim zemljama poput Italije ili Grčke. Policija drži da je motiv bila namjera da se dobije više novca za vatrogasno društvo i bolja oprema. No ni vatrogascima takvo objašnjenje nije logično.

Pročitajte i ovo Aftermath požara na otoku Čiovu - 9 Pod nadzorom FOTO/VIDEO Tuga i crnilo nakon požara: Ovako izgleda Čiovo nakon buktinje Uhićeni radnici na Čiovu - 3 Buktinja na otoku Vjeruje se da ova snimka pokazuje trenutak izbijanja požara na Čiovu: "Normalna osoba to ne može napraviti." Stručnjak pojašnjava kako djeluju piromani

U prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Slatina, danas nema nikoga, vrata su zaključana. Mještani još uvijek ne mogu vjerovati, pogotovo da bi dozapovjednik DVD-a kojeg svi poznaju učinio tako nešto. 'Iznenađeni jesmo, ali ne vjerujemo, jednostavno ne vjerujemo. Dok se ne dokaže suprotno nitko me ne može uvjeriti u to', rekla je jedna stanovnica. Još im je manje jasno zašto! Prema policijskoj istrazi motiv je bio novac. Navodno su vatrogasci smatrali kako će im veći broj intervencija donijeti više novca iz proračuna za njihovo društvo kao i da bi se mogla dobiti bolja oprema. No zapovjednik splitske javne vatrogasne postrojbe smatra kako takav zaključak nije logičan.

'Imali vi tisuću intervencija, imali jednu intervenciju, nećete dobiti više sredstava i nema razloga da dobijete više sredstava jer proračunska sredstva se utvrđuju na kraju kalendarske godine kada se donosi proračun', rekao je Felicio Parčina, zapovjednik JVP Split. Je li motiv možda dobro poznata praksa u mediteranskim zemljama da se opožareno zemljište lakše prenamjeni u građevinsko? S obzirom na atraktivnost Čiova kao lokacije uz more, možda bi požari mnogima donijeli zaradu jer cijena za kvadrat građevinskog zemljišta tamo se kreće oko 250, 300 eura, i više, ovisno o lokaciji. U općini Okrug, poručuju kako takva djelatnost ne bi donijela koristi jer doneseni prostorni plan nemaju namjeru mijenjati. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene