Šestu godinu zaredom, otkako je potpisan sporazum, dvije milijarde kuna vrijedan projekt "Brijuni Rivijera" stagnira.


Problem je nastao kada je Ministarstvo kulture, usred procesa odabira najboljeg investitora, lokacije proglasilo kulturnim dobrom. To je znatno promijenilo, poskupilo i odgodilo cijeli projekt.

Vezani članci Slika nije dostupna USKOK podignuo optužnicu protiv istarskog političara: "Koristeći stranački autoritet zatražio od ravnatelja da primi dvije osobe koje ne ispunjavaju uvjete" Stota obljetnica smrti brijunskog vizionara Paula Kupelwiesera (Foto: NP Brijuni) - 2 Od močvare stvorio ljetovalište: Na 126. godišnjicu Kupelwieserova dolaska na Brijune posađeno stablo murve

120 hektara neiskorištenog zapuštenog prostora tako čeka bolje dane.

Nebrojeno mnogo četvornih metara potpuno je devastirano. Nekadašnji vojni objekti postali su uglavnom mjesto na kojem se sakuplja smeće, ali i mjesto s kojeg je poskidana cijela infrastruktura, počevši od pločica, prozora pa sve do bakrenih cijevi.

Grad i Županija pripremili su prostorne planove kao uvjet ikakvog početka ičega, no nijedna ih od četiriju vlada, koliko ih se promijenilo od potpisanog sporazuma, nije prepoznala.

"Država je loš gospodar vlastite imovine"

„Mislim da je to jedan od najboljih primjera kako je u principu država izuzetno loš gospodar svoje imovine jer je prošlo previše vremena, a da se de facto gotovo ništa desilo nije“, kaže gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Lokacije su proglašene kuturnim dobrom. U tim uvjetima nove je investitore teško privući.

Samo sveta Katarina i Monumenti rasprostiru se na 27 hektara i to bez akvatorija i ovo je jedino područje u sklopu projekta "Brijuni Rivijera" za koje postoji tračak nade.

Njih je u koncesiju na 50 godina dobio poznati hrvatski biznismen Danko Končar. Kako doznajemo, koncem ovog mjeseca očekuje prve dozvole za građenje. Za preostale lokacije zasad nema zainteresiranih.

„Ako vi ne znate što s time napraviti, prepustite to lokalnoj zajednici. Mi itekako znamo koje su potrebe naših građana i kako tu imovinu staviti u funkciju“, kaže Miletić.

Jer sve što treba učiniti Vlada, zaključuje Miletić, raspisati je međunarodni javni natječaj. Potez kojim bi sutra država prihodovala novce od koncesije, a lokalnoj bi se zajednici omogućila nova radna mjesta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju