Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga u tijeku

Dvije havarije kod Brijuna, evakuirano 58 putnika

Ilustracija
Ilustracija Foto: Goran Sebelic/Cropix
Kod Brijuna su se nasukale dvije brodice za prijevoz putnika. Lučka kapetanija istražuje uzroke havarija.

Dvije brodice za prijevoz putnika nasukale su se u srijedu navečer u brijunskom arhipelagu i to u razmaku od jedva sat vremena.

 

Dojavu o prvoj pomorskoj nesreći, nasukavanju putničkog broda za prijevoz putnika u otočju Brijuni, uputio je sinoć u 21:05 sati djelatnik Nacionalnog parka (NP) Brijuni, koji je o tome obavijestio Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, u Rijeci (MRCC Rijeka).

 

Obaviješteni su i Lučka kapetanija Pula koja je isplovila prema mjestu nesreće, kao i Postaja pomorske i aerodromske policije Pula. Iz pulske Kapetanije uspostavljena je izravna komunikacija s vlasnikom i posadom putničkog broda, koji su izvijestili da među 44 putnika i dva člana posade nema ozlijeđenih, a nasukanje se dogodilo u području pličine, između otočića Galija i Krasnica (Vanga), oko 21 sati.

U dogovoru s vlasnikom putničkog broda iz LK Pula odobrena je i koordinirana evakuacija svih putnika brodicama rendžerske službe NP Brijuni na obližnji brod, što je dovršeno u 22:25 sati, nakon čega su prevezeni u Pulu, čime je spasilačka akcija uspješno okončana.

Službenici Lučke kapetanije Pula na poziciji nesreće izvršili su preliminirani očevid o uzrocima pomorske nesreće, koji je nastavljen tijekom četvrtka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Požari, napadi... Panika diljem Europe, sigurnosne službe na nogama: "Sve su agresivniji i pokušavaju destabilizirati Europu"

S nasukane putničke brodice Lana evakuirano 14 putnika

Istovremeno dok je trajala prethodna koordinirana spasilačka akcija i evakuacija putnika s putničkog broda, u 21:55 sati u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava o drugoj pomorskoj nesreći, koja se također dogodila u brijunskom arhipelagu, gdje se nasukala putnička brodica Lana s 14 putnika. O tome su obaviješteni Lučka kapetanija Pula i Postaja pomorske i aerodromske policije Pula.

Do dolaska službenika pulske Kapetanije i djelatnika rendžerske službe NP Brijuni na poziciju ove pomorske nesreće, svi putnici su evakuirani na drugo plovilo te prevezeni na sigurno. Prema izjavi članova posade, koji su ostali na nasukanoj brodici i organizirali evakuaciju njihovih putnika, u nesreći nitko nije ozlijeđen.

Pročitajte i ovo Cyber banda - 2 Operacija Endgame Razbijena kibernetička kriminalna skupina: Cilj im je bio krađa podataka

Preliminarnim očevidom na poziciji nesreće službenici LK Pula ustanovili su da je brodica nasukana između otočića Jerolim i Kotež (Kozada), a osim materijalne štete na brodici, nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

 

Pulska Lučka kapetanija provodi očevid o uzroku i ove havarije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene