Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak ima nedodirljivih

Zašto je nadležnim institucijama trebalo dvije godine da provjere Mesića?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon tri dana bježanja od kamera o slučaju nekretnina bivšeg predsjednika Stjepana Mesića oglasio i predsjednik Josipović.

Prve informacije o nepoznatom porijeklu novca kojim je bivši predsjednik kupio nekretnine pojavile su se još prije dvije godine pa nije jasno zašto je nadležnim institucijama trebalo toliko da provjere nesklad između primanja i vrijednosti kupljenih nekretnina.

Pročitajte i ovo Skupi kvadrati - 4 Nije na obali Visoku cijenu mnogi su spremni platiti: "Od grada u koji nitko nije htio otići, napravili su grad u koji svatko želi" Zagreb Stambena politika Kako do stana u Hrvatskoj? Oni tvrde da imaju plan za siguran krov nad glavom

Danima je predsjednik Ivo Josipović izbjegavao pričati o spornim Mesićevim stanovima. Danas je konačno progovorio. Iako šturo, poručuje, pitanje je jesu li institucije zakazale u ovom slučaju.

'Teško je ovako davati ocjene. Treba analizirati detaljnije o čemu se ovdje radi. Neki put rad pojednih državnih službi i tijela ovosi o propisima. Prema tome nakon detaljne analize možemo dati ocjenu', kazao je Josipović. 

Ovo je Stjepan Mesić izjavio u listopadu 2010. godine na pitanje može li reći tko su prijatelji koji su mu navodno posudili novac za Novu TV kazao: 'To ne bi bilo korektno prema njima'.

Institucije koje prate tijek novca i mogu reagirati na takve informacije tada nisu ni trepnule.

Na pitanje znači li to da je bilo 'zaštićenih i nedodirljivih' prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić je kazao: 'Sve ste rekli i u pravu ste!'.

A upisom u zemljišne knjige, tvrdi porezna stručnjakinja Đurđica Jurić, alarmirala se i Porezna uprava.'Porezna uprava to može vidjeti vrlo brzo ako je sama kupnja nekretnine ili automobila prošla oporezivanje u smislu da je pod OIB-om kupca navedeno da je dana toga i toga kupio automobil ili nekretninu', pojasnila je Jurić.

Nejasno je i zašto tada nije reagiralo Državno odvjetništvo. Nebrojeno puta, postupali su upravo nakon medijskih napisa. A i u zakonu stoji: Državni odvjetnik je dužan postupati i kada je do njega samo dopro glas da je počinjeno kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti.

Zašto je u ovom slučaju to izostalo - iz DORH-a uobičajeno šturo odgovaraju: Ovaj Ured ne odgovara na upite 'istražujemo li nešto i koju osobu ili ne'. Nadalje, također ne odgovaramo na upite 'od kada nekoga ili nešto istražujemo ili ne'.

Gotovo dvije godine niti jedna se institucija nije se ozbiljno primila ovog slučaja. To ostavlja dojam da se ponekad bira politički trenutak kada će se otvoriti koji predmet. Postoje li ipak u ovoj državi oni koji su od hrvatskih zakona - ipak izuzeti! 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene