Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zaštita manjina uvjet je za puno poštivanje građanskih prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stvaranje mehanizma manjinske zaštite jedan je od uvjeta koji svaka država mora ispuniti ako želi u punoj mjeri ostvarivati zaštitu prava i slobodu građana, rečeno je na okruglom stolu o zapošljavanju nacionalnih manjina u pravosuđu u organizaciji Ministarstva pravosuđa i Misije OESS-a.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin rekla je na otvaranju skupa u
Hrvatskom saboru kako očuvanje identiteta nacionalnih manjina mora biti moguće i kroz njihovo sudjelovanje u radu državne uprave i tijelima pravosuđa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobit će odštetu Oslobođen nakon 32 godine: Zatvorili ga za trostruko ubojstvo koje nije počinio Slika nije dostupna 'Potpise prekontrolirati' Pusić: Treba izići iz EU-a ako bismo željeli smanjiti prava manjina

'Unatoč različitim mišljenjima glede stupnja provedbe prava
zastupljenosti manjina u pravosuđu nedvojbeno je da je danas u Hrvatskoj prisutna svijest građana iz redova predstavnika manjina o mogućnostima koje pruža Ustavni zakon i posebni zakoni', rekla je Lovrin.

Dodala je kako je zaštita manjinskih prava u korijenima države, a da je donošenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina 2002. učinjen daljni korak u ostvarivanju različitih prava nacionalnih manjina.

Prema njezinoj ocjeni, u Hrvatskoj se provodi Ustavni zakon koji jamči prijam pripadnika nacionalnih manjina u državnu službu, kao što su sudstvo i državno odvjetništvo.

Voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj, veleposlanik Jorge Fuentes smatra da to može pomoći integraciji sveukupnog stanovništva u politički i socijalni život Hrvatske i učvrstiti povjerenje koje će javnost imati prema državi.

'Uvjereni smo kako rješavajući problem zapošljavanja nacionalnih manjina možemo olakšati integraciju i povratak izbjeglica', rekao je Fuentes.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin kazao je da se pri samom izboru sudaca moraju zadovoljiti kriteriji po kojima se jamči izbor najstručnijeg, radno učinkovitog i etički besprijekornog suca, što će osigurati da se sudi nepristrano, neovisno i stručno.

Na okruglom stolu okupili su se predsjednici visokih sudova,
predstavnici Državnog sudbenog vijeća i Državnoodvjetničkog vijeća, nacionalnih manjina i Delegacije europske komisije u Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene