Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U dvama napadima automobilima bombama u utorak u gradu Alžiru, prema dosad dostupnim podacima, nije nastradao nijedan hrvatski državljanin, izjavio je hrvatski veleposlanik u Alžiru Mirko Bolfek.


- Posljednji podaci govore o 62 poginula i neutvrđenom broju ranjenih, ali se čini da među njima nema hrvatskih državljana, rekao je Bolfek.

Vezani članci Poplave u Njemačkoj Nove poplave pogodile Njemačku i Austriju i dalje raste broj poginulih: "Ceste i mostovi moraju biti brzo popravljeni'' Poplave napravile veliku štetu u Njemačkoj i Belgiji - 3 Broj poginulih u poplavama u Njemačkoj i Belgiji narastao na 168

- U Alžiru živi mala zajednica ljudi iz Hrvatske i brzo bi se
proširila vijest da je netko nastradao, rekao je on.

Hrvatskih državljana u Alžiru je manje od stotinu. Prema posljednjim podacima, napravljenim za upravo održane hrvatske parlamentarne izbore, Hrvata s boravištem u Alžiru ima 20-ak, a tome treba pridodati one koji žive u Alžiru zbog bračnih i drugih veza, kojih je oko 25 te do 50 radnika INGRA-e i drugih tvrtki.

Dva automobila bombe eksplodirala su u utorak u glavnom gradu Alžira pri čemu je poginulo 67-ero ljudi, uz desetke ranjenih.

Prva bomba je eksplodirala u autobusu, možda školskom, u blizini Ustavnog suda i alžirskog Ministarstva pravosuđa, a druga u blizini ureda UNHCR-a u rezidencijalnoj četvrti Hydri.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad, no analitičari
ocjenjuju da se radi o metodi sjevernoafričkog krila al Qaede koja je u travnju izvela sličan napad u središtu Alžira, u kojem su poginule 33 osobe, te druge akcije.

I veleposlanik Bolfek potvrdio je kako se nagađa da iza dvostrukog bombaškog napada stoji "Magrebska al Qaeda" te da bi mogući razlog mogao biti u činjenici da su u Alžiru nedavno uhićena dvojica emira, istaknutih pripadnika radikalnih islamskih organizacija, među kojima i drugi čovjek "Magrebske al Qaede".

Nakon toga su počele kolati informacije kako su ta uhićenja, nakon kojih su mnogi pripadnici tih organizacija ubijeni ili uhićeni, zapravo označila kraj tih organizacija, pa su današnji napadi, prema nekim analitičarima, signal Alžiru i svijetu da su te organizacije i dalje itekako "žive".