Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Ovisnicu zaraženu HIV-om spašavali bez primjerene zaštite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Kliničkoj bolnici Split još se ne smiruje panika koju je u subotu poslijepodne izazvao događaj na Hitnom kirurškom prijamu, kada je osoblje teško ozlijeđenu HIV pozitivnu pacijenticu, s ranama koje su krvarile, obradilo bez zaštitne opreme.

Četrdesetdvogodišnjakinja je dovezena na Firule nakon što je pokušala samoubojstvo bacivši se s nadvožnjaka na Bačvicama, a na Hitnom prijamu reanimirala ju je anesteziologinja dr. Zdenka Čorkalo, koja u brzini nije stavila propisanu zaštitnu opremu, piše  Slobodna Dalmacija. 

Ubrzo su iz medicinske dokumentacije doznali da je pacijentica zaražena smrtonosnim virusom, pa je uslijedio paničan poziv infektolozima, no, na sreću, mogućnost zaraze gotovo da i ne postoji. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Libija: Obitelji zaražene djece počele primati odštete Slika nije dostupna Nizozemska: Namjerno ubrizgavali krv zaraženu HIV-om

'Liječnica nije imala ni jednu ranu, ni posjeklinu na rukama, pa joj je savjetovano samo da opere ruke sapunom, što je u ovom slučaju dovoljno', objašnjava dr. Zorana Klišmanić, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. 

Pacijentica je prilikom pada zadobila prijelom natkoljenice i sinusne kosti na glavi, a smještena je na Jedinici za intenzivnu njegu Kirurške klinike, gdje čeka operacijski zahvat. Doznajemo kako je riječ o intravenskoj ovisnici, rodom iz okolice Sinja, koja je već nekoliko puta pokušala sebi oduzeti život i koja je za zarazu HIV-om doznala zahvaljujući anonimnom testiranju u splitskom "Helpu", udruzi za pomoć mladim ovisnicima.

Značenje priče ipak nadilazi bolničke okvire, budući da je 42-godišnjakinja, doznaje se iz pouzdanih izvora, promiskuitetna. Na Firulama su, međutim, spojivši ovisnost i promiskuitet raširili priču da se radi o prostitutki, što, nije provjereno. 

No, i tvrdnja o promiskuitetnim navikama HIV pozitivne osobe dovoljno je alarmantna. Posljednji put ta su se dva pojma povezivala u slučaju splitskog ugostitelja Denisa Draguna, koji je preminuo u ožujku prošle godine. 

Taj je slučaj, doduše, bio znatno dramatičniji, budući da se Draguna sumnjičilo da je smrtonosnim virusom svjesno zarazio tri žene, od kojih je jedna preminula, a on sam je bio prekinuo uzimanje antivirusne terapije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene