Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ubojstvo studentice

Zamjenik načelnika osječke policije o zataškavanju: "Jedna je činjenica - tragično je preminula školska kolegica i prijateljica mog djeteta"

Aktualno Galerija Dario Premec, policija - 1 Dario Premec, policija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dario Premec, policija - 2 Dario Premec, policija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uhićenje napadača Uhićenje napadača Foto: DNEVNIK.hr Uhićen ubojica - 1 Uhićen ubojica - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Uhićen ubojica - 2 Galerija 1/5 >>
Istraga zbog ubojstva djevojke u Osijeku još uvijek traje. Policajca (27) se sumnjiči da je djevojku ubio iz službenog pištolja. Nalazi se u jednomjesečnom istražnom zatvoru, a DORH ga tereti za namjerno ubojstvo. Od ubijene djevojke u subotu su se oprostili obitelj, prijatelji, kolege.

Iz Osijeka se uživo javila reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić koja je razgovarala sa zamjenikom načelnika policijske postaje osječko-baranjske Dariom Premcem. 

Policija je predložila ŽDO-u nižu kvalifikaciju kaznenog djela, dok je županijsko državno odvjetništvo vrlo brzo prekvalificiralo u teško ubojstvo. Javnost je zbog toga stekla dojam da je policija pokušala pogodovati svom djelatniku, kazala je reporterka.

Zamjenik načelnika policije kaže kako je policija tijekom provođenja izvida utvrdila određene činjenice i "išli smo s takvom kvalifikacijom zbog toga što smo imali, odnosno što i dalje imamo, takve činjenice, koje nam ukazuju na to. Nikako ne bih rekao da su policijski službenici i u jednom trenutku pokušali zataškati, kako neki mediji navode, ovu istragu. Prvenstveno zato što je županijsko državno odvjetništvo od početka u suradnji s njima radilo izvide".

Pročitajte i ovo Zoran Milanović u New Orleansu Otvaranje kulturnog centra Milanović Hrvatima u New Orleansu: "Nastavite njegovati kulturu i porijeklo, ostanite to što jeste"

"Jedna činjenica - tragično je preminula školska kolegica i prijateljica mog djeteta", kazao je Premec.

U javnosti su se pojavile SMS poruke u kojima ga je djevojka okvalificirala kao posesivnu i potencijalno opasnu osobu. Je li policija imala uvid u te poruke, zanimalo je Drmić.

"Te poruke koje smo također vidjeli iz medija, i sve ono što budemo utvrdili pregledima i pretragama mobitela svih učesnika ovog događaja, o svemu ćemo izvijestiti županijsko državno odvjetništvo", kaže policajac.

Zašto policajac koji je dobio oružje prije mjesec i pol smije nositi pištolj kući, pitala je reporterka Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Puli Očevid u tijeku Snažna eksplozija uznemirila građane: 15-godišnjak hitno prebačen u Rijeku

"Zakon o policijskih poslovima i ovlastima, također zakon o policiji i pravilnicima, određuju da policajci mogu izvan službe nositi službeno oružje", rekao je Premec i dodao kako prema tim pravilnicima policajci smiju i koristiti službeno oružje izvan službe ako se nađe u takvoj situaciji.

Je li istina da je osumnjičenik mijenjao iskaze od prvog navoda da je riječ o samoubojstvu, pa do toga da je došlo do samoopaljivanja, ali u javnosti se pojavila informacija da je policija pozvana dva sata nakon tragičnog događaja, a da je prije toga uputio nekoliko telefonskih poziva prema nekoliko osoba, zanimalo je Drmić.

"Policija nikad nije komunicirala da se dogodilo samoubojstvo ili da je bila takva dojava", istakno je zamjenik načelnika te dodao: "zaprimili smo dojavu koja je govorila da nije bilo kaznenog djela. Našim upornim radom i profesionalnim provođenjem izvida smo utvrdili činjenice koje ukazuju na to da ima kaznenog djela i uhitili osumnjičenog policajca".

Pročitajte i ovo Bura stvara probleme u prometu - 2 zatvorila dio autoceste Dovoljno jaka da stvori gužve u prometu: "Tamo je kolona stala i ne miče se nikako, ne ide ni naprijed ni nazad"

Hoće li zbog navedenog tragičnog događaja policija preispitati svoje pravilnike o psihotestiranju mladih policajaca i o mijenjanju Zakona u smislu nošenja službenog naoružanja van službe?

"Što se tiče psihotestiranja, možemo reći da testiranje ne rade službenici MUP-a, nego stručno osposobljene osobe, liječnici, psihijatri, psiholozi koji ocjenjuju psihološku sposobnost obavljanja policijskog posla", kaže Premec i dodaje kako mijenjanje propisa ostaje na zakonodavcu i na Ministarstvu unutarnjih poslova.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene