Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne zna se gdje su ostali

Uhićeni navijači čekaju odluku o izručenju Grčkoj, pravnik upozorava: "Ako Hrvatska neopravdano odbije njihovu predaju, može snositi sankcije"

Aktualno Galerija Privođenje navijača BBB-a - 5 Privođenje navijača BBB-a - 5 Foto: DNEVNIK.hr Privođenje navijača BBB-a - 4 Privođenje navijača BBB-a - 4 Foto: DNEVNIK.hr Privođenje navijača BBB-a - 3 Privođenje navijača BBB-a - 3 Foto: DNEVNIK.hr Privođenje navijača BBB-a - 2 Privođenje navijača BBB-a - 2 Foto: DNEVNIK.hr +6 Privođenje navijača BBB-a - 1 Galerija 1/11 >>
Dvojica pripadnika Bad Blue Boysa u istražnom su zatvoru, a dvojicu je sud pustio na slobodu. I sada čekaju odluku o izručenju Grčkoj. To je rezultat velike akcije policije koja, po europskom uhidbenom nalogu, traži ukupno 10 Bad Blue Boysa za koje sumnjaju da su sudjelovali u neredima u Ateni početkom kolovoza.

Dvojica BBB-a koje zbog sudjelovanja u neredima u Ateni traži Grčka puštena su da se do odluke o predaji na osnovu Europskog uhidbenog naloga brane sa slobode. Određene su im mjere opreza i ne mogu napuštati Hrvatsku.

Za trećeg je zatražen istražni zatvor te će u nedjelju biti održano ročište na Županijskom sudu u Zagrebu. Još jedan od traženih mladića u subotu je odveden u istražni zatvor na osnovu odluke suda u Velikoj Gorici.

Opreznim korakom, s majicom preko glave 28-godišnji navijač prepraćen je sa zagrebačkog Županijskog suda.

"Vezano za europski uhidbeni nalog kojeg je izdao okružni sud u Ateni, sudac istrage je prihvatio prijedlog DORH-a i odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i zbog opasnosti od ponavljanja od kaznenog djela", rekla je Vlasta Tomašković, zamjenica ŽDO-a u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Ilustracija zbog obiteljskog nasilja Večeras u Dnevniku Nove TV: Razgovor sa suprugom uhićenog rukometnog reprezentativca

U Remetincu će čekati odluku izvanraspravnog vijeća. Tamo je sinoć odvezen i 27-godišnjak uhićen u Velikoj Gorici. Kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, od ranije je poznat policiji, ali ne zbog nasilja nego - krađa.

Odbio je izručenje - pa će i o njemu odlučivati izvanraspravno vijeće. Njegov odvjetnik upozorava: Hrvatska izručenje može odbiti. 

"Nije puki izvršitelj naloga iz Grčke. Hrvatski građani u grčkim kazomatima i zatvorima nisu imali temeljne uvjete za život pa hrvatski sud ima sva moguća ovlaštenja koja proizlaze iz zakona i propisa da odbije provesti europske uhidbene naloge", objasnio je Hrvoje Lukavec, odvjetnik uhićenog navijača.

Još dvojica Bad Blue Boysa odluku o izručenju čekat će na slobodi - odlučio je tako zagrebački Županijski sud. Jedan je star 43, a drugi 21 godinu.

 

Pročitajte i ovo Uhićenje hrvatskih navijača - 2 Rok od 90 dana Uhićeni Dinamovi navijači bit će izručeni Grčkoj?: "Odbijanje predaje moglo bi zakomplicirati situaciju za ostalih 105 Hrvata"

"Ostale dvije osobe koje su ispitane na Županijskom državnom odvjetništvu određene su mjere opreza, zabrane napuštanja prebivališta, javljanja policijskoj postaji i oduzimanja osobnih dokumenata", istaknula je Tomašković.

Uživo ispred Županijskog državnog odvjetništva javila se reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

"Sigurno da postoje slučajevi u kojima država može odbiti predaju. Hrvatska je recimo 2021. godine u jednom slučaju zbog zastare odlučila odbiti predati po uhidbenom nalogu. Međutim, ako analiziramo konkretan slučaj, zapravo nemamo dojam da postoji jedan od onih obveznih razloga baš za odbijanje predaje. Jedino što se može argumentirati je moguća povreda temeljnih prava i tu dolazi u obzir argumentiranje stanja u grčkim zatvorima", istaknuo je Aleksandar Maršavelski s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

"Za stanje u grčkim zatvorima se treba svakako analizirati posljednje izvješće Odbora za prevenciju torture vezano za grčke zatvore. Ono je poprilično loše, tu ima prenapučenosti, nasilja između zatvorenika i brojnih drugih kršenja prava zatvorenika. S druge strane se može argumentirati da neće imati pravo na pošteno suđenje u Grčkoj jer vidimo da javnost i mediji jako inzistiraju na odgovornost i to im može ići u prilog i to treba argumentirati", dodao je. 

"Kada se radi o temeljnim pravima u 2021. godini je Njemačka čak 64 predaje po uhidbenog nalogu odbila. Postoji mogućnost, moguće je, nije idealno, nemaju sve države članice istai pravni sustav i jednako kvalitetno pravosuđe pa tu postoji nekakva šansa. Ne kažem da je dobra, ali može se pokušati", napomenuo je Maršavelski.

Pročitajte i ovo Ilustracija Došlo do pucnjave Velika tragedija: Trogodišnje dijete i dvoje mladih ubijeno tijekom svađe oko prodaje psa

"Svaka odluka i mjera opreza u istražnom zavoru je individualna. Ovisi o osobi na koju se odnosi uhidbeni nalog. Trebamo imati na umu da tu i Državno odvjetništvo predlaže i argumentira, ovisno o prijašnjoj kriminalnoj prošlosti. Zavisi što je i Grčka zabilježila, možda sugerirala u uhidbenom nalogu, teško je to komentirati, ali moguće su razlike i tretman je opravdan", poručio je Maršavelski.

"Oni prvi puta moraju biti saslušani u Grčkoj da vide koje optužbe im se tamo stavljaju na teret, ali ta procedura će biti brža nego protiv ostalih 105 pritvorenika jer već se dosta činjenica zna" rekao je. 

"Ako Hrvatska neopravdano odbije njihovu predaju, Hrvatska može snositi sankcije. To se dogodilo kad smo donosili lex Perković, Hrvatskoj su prijetile sankcije i zbog toga su na kraju Perković i Mustač bili predani među prvima prema uhidbenom nalogu. Iako je i tu postojala mogućnost argumentiranja zastare tako da to ovisi, ali moguće su sankcija državama članicama koje ne poštuju uhidbeni nalog", upozorio je Maršavelski.

"Taj bi postupak trebao biti hitan, no znamo da postoje neki rokovi. U ovom slučaju oni su poprilično ekstenzivni. Izvanraspravno vijeće ima na raspolaganju za tu odluku 60 dana, a u iznimnim situacijama oni to mogu produžiti taj rok za dodatnih 30 dana", izvijestila je reporterka. 

"Ne znamo zbog čega se prema jednakom uhidbenom nalogu prema njima nije postupalo jednako. U detalje nije htjela ulaziti zamjenica Županijskog državnog odvjetnika. Možemo samo pretpostaviti da neki od njih imaju otegotne okolnosti, neke prijašnje grijehe ili im se kao otegotna okolnost uzima povećana opasnost od bijega zbog primjerice dvojnog državljanstva s nekom od država koje nisu sklone izručivati svoje građane", istaknula je Štrbac. 

Pročitajte i ovo Mario Medak, pravni savjetnik roditelja uhićenih Hrvata Savjetnik roditelja Oštra reakcija na izjavu čelnika UEFA-e o hrvatskim navijačima: "Nazvati nekoga idiotom je kazneno djelo"

"Sa sigurnošću znamo da se ne zna gdje su sva desetorica Bad Blue Boysa koje vlasti traže prema europskom uhidbenom nalogu. Policija je štura kad je riječ o informacijama o cijelom ovom slučaju i cijelim akcijama postupanja. No jasno komuniciraju da ta cijela akcija još uvijek traje", dodala je. 

Više od sto osumnjičenih navijača Dinama već je više od mjesec dana u grčkim zatvorima zbog obračuna uoči utakmice s AEK-om. Grčko je pravosuđe zatražilo izručenje od Hrvatske još njih desetak, a izvjesno je da će i oni biti predani kako bi odgovarali za optužbe o navijačkom nasilju.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene