Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pročelnik zagrebačkoga Gradskog zavoda za prostorno uređenje Ivica Fanjek najvažnijim je ocijenio što je u detaljnom planu uređenja bloka "Ilica-Preobraženska-Preradovićev trg-Varšavska-Gundulićeva" u usporedbi s rješenjem iz javne rasprave bitno smanjena ukupna bruto razvijena površina objekta (BRP) koja je opterećivala taj blok, a inicijativa "Pravo na grad" i udruga "Zelena akcija", koje danas protiv tog projekta organiziraju prosvjed, ističu da tim tvrdnjama grad i investitor vode kampanju obmanjivanja javnosti.


Fanjek tvrdi da se smanjenje BRP-a odrazilo i na podzemnu garažu, koja sada predviđa oko 400 parkirnih mjesta u usporedbi s prijašnjih 600 i zato, smatra, najmanje utječe na gradsku prometnu mrežu. 

Vezani članci Slika nije dostupna Severina mirno pila kavu sto metara od prosvjeda na Cvjetnom Slika nije dostupna Horvatinčić: Nismo zabrinuti zbog te šačice ljudi

Istaknuo je da se s manje BRP-a dobiva usklađeni projekt, koji ne prelazi planirane visine.

U objektu će, naveo je Fanjek, biti raznih sadržaja (kulturnih,
trgovačkih, ugostiteljskih...) do drugog kata, a iznad će biti stanovi i uredski prostori, dodavši kako se za sada ne zna koliko će biti stanova. Napomenuo je da će se biti izgrađeno i sklonište za oko 900 ljudi na trećoj podzemnoj etaži.

Pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Doris Kažimir tvrdi da je predloženi plan Cvjetnog trga u skladu s konzervatorskom podlogom te da je znatno drukčiji od onoga što je bilo na natječaju i javnom uvidu. Dodala je da će prolaz u bloku biti otvoren 24 sata na dan.

Inicijativa "Pravo na grad" i nevladina udruga za zaštitu okoliša "Zelena akcija" danas u Varšavskoj ulici organiziraju "miran, ali bučan" prosvjed protiv planirane gradnje na Cvjetnom trgu. 

Ističu kako Gradska skupština, usprkos protivljenju 54.500 građana (koji su potpisali peticiju protiv te gradnje) te neovisne struke, 31. siječnja namjerava izglasati Detaljni plan uređenja za blok na Cvjetnom trgu kojim će se omogućiti izgradnja neprihvatljivog trgovačko-poslovno-stambenog kompleksa s garažom.

Također navode da pritom gradska vlast i investitor vode kampanju obmanjivanja javnosti tvrdnjama kako je sada riječ o smanjenu projektu. 

Ističu da je predloženim Detaljnim planom uređenja predviđen potpuno isti sadržaj i opseg izgradnje kao i u izvornom projektu te da i dalje sadržava sve, od prije poznate, neprihvatljive i štetne elemente.