Zagrepčani nikako do reda kada je u pitanju smeće - odlukom gradonačelnika Milana Bandića rjeđe se odvozi pa ga je sve više po ulicama.


Sad je i sud potvrdio da je naplata prikupljanja i odvoza bila nezakonita. Točnije, građani su godinu dana plaćali smeće koje nije postojalo i koje nije njihovo.

Slobodan iz Zagreba vodi brigu o otpadu u svojem kućanstvu. "Imamo sustav sve je posebno. Plastika, posebno staklo, posebno papir i posebno kontejner u koji stavljamo sve". 

Kako vodi brigu o otpadu, tako vodi i o računima. Iznenadio se kada je čuo da je posljednjih godinu dana nezakonito plaćao prikupljanje i odvoz smeća.

"Naš ulaz ima 136 stanova. Sada vi računajte. Treba staviti cifre da jedan stan plaća 10 kuna, a ako ih ima u stanu, na primjer četvero, onda 100 kuna", kaže Slobodan.

No, jedan se sugrađanin ipak za pravdu izborio i dokazao da su Zagrepčani plaćali ono što nisu trebali. Sve je to potvrdio i Visoki upravni sud.

"U obrazloženju odluke jasno je navedeno da je odluka u suprotnosti sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom", kaže odvjetnik Veljko Miljević.

A zakon kaže da se građanima smije naplaćivati samo stvarna odvezena količina otpada. Iako je riječ o zagrebačkoj gradskoj tvrtki, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je kratak. "Koliko god vi mene pitali ja ću vas uputiti na Čistoću", poručuje Bandić.

Pravnici su vrlo jasni i bez dvojbe. "Tvrdim da se tu radi o stjecanju bez osnove, znači da je riječ o bogaćenju bez razloga na strani grada", kaže Miljević. 

A to znači da će svi građani koji su do sada plaćali odvoz smeća prema odluci iz 2014. i cjeniku iz 2015. imati pravo na povrat preplaćenih sredstava.

Osim što prevareni građani mogu tužiti Holding, dok se ne usklade nova i zakonita odluka i cjenik koji Holding najavljuje - odvoz smeća ne moraju plaćati.