Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagreb: U dva ujutro pokušali zapaliti zastavu Zagreb pride na Trgu bana Jelačića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb Pride u nedjelju je najoštrije osudio pokušaj paljenja zastave Zagreb Pridea koja se od četvrtka vijori na Trgu bana Jelačića te su zatražili od policije da poduzme sve kako bi se pronašli počinitelji i protiv njih pokrenuo postupak.

Kako su priopćili iz Zagreb Pridea, dvojica muškaraca su prošle noći, oko dva sata ujutro, pokušali zapaliti zastavu na središnjem zagrebačkom trgu pri čemu se jedan muškarac popeo se na gradski stijeg, polio zastavu zapaljivom tekućinom te je zapalio, dok je drugi muškarac sve to snimao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vjeruju u institucije Vukovarski SDP osudio paljanje hrvatske zastave u Vukovaru i "sramotna" skandiranja u Kninu Slika nije dostupna Poruke nasilja Pupovac osudio paljenje hrvatske zastave, ali i kninske prijetnje Srbima

U Zagreb Prideu ističu kako su zastave, koje se uoči Povorke ponosa postavljaju na gradske stjegove desetu godinu, izradile radnice bivšeg tekstilnog pogona Kamensko, te su od velike su važnosti za hrvatsku LGBTIQ zajednicu.

"Pod tim zastavama se okupljamo jednom godišnje u Povorci ponosa kako bi ukazale/i na naše postojanje. One simboliziraju da smo ovdje, da je Zagreb grad u kojem živimo, da je ovo zemlja za sve nas te da u njoj živimo i želimo živjeti", ističu u priopćenju.

"Uzrok ovom vandalskom činu vidimo u ponašanju aktualne vlasti koja je sa sobom dovela kulturu nasilja, paleži i ekstremizma kojima se želi zatrti svaka različitost u našoj domovini. Tu kulturu isključivosti ne prepoznajemo samo mi građani i građanke, već ju prepoznaje čitav svijet. Zato kažimo svi zajedno dosta mraku, dosta ekstremizmu. Hrvatska treba, želi i voli različitost".

Pozivaju stoga sve građane i građanke, a posebno sve obitelji da se okupe na 15. Praidu i podrže borbu za slobodan, miran i sretan život svih ljudi u Hrvatskoj.

U zagrebačkoj policiji kažu kako nisu primili nikakvu prijavu o paljenju zastave. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene