Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U odnosu na godinu prije

Zagreb u 2009.: Pad općeg kriminala, porast razbojstava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnik zagrebačke Policijske uprave Tomislav Buterin izvijestio je zastupnike na sjednici Gradske skupštine da je lani u Zagrebu opći i imovinski kriminal bio u padu, ali je izrazio nezadovoljstvo drastičnim porastom razbojstava u odnosu prema 2008.

Gradski zastupnici zabrinuti su zbog porasta maloljetničke delinkvencije od devet posto i porasta zloporabe opojnih droga od 1,4 posto. U raspravi je utvrđeno kako Zagrebu i dalje nedostaje pet policijskih postaja te da su 172 kontakt-policajca premalo jer su oni najbolja veza s građanima. U raspravi je gradski zastupnik Dan Špicer (SDP) reagirao na uvodnu riječ policijskog načelnika Buterina, koji je rekao da tijekom jučerašnjeg prosvjeda na gradilištu Hoto projekta u Varšavskoj ulici policija nije intervenirala.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović

Policija je gurala prosvjednike koji su bili prisiljeni sjesti na pod i pružiti miran otpor, rekao je Špicer navodeći kako policija nije reagirala, to jest da je reagirala naknadno, kad su zaštitari gradilišta, kako je rekao, 'oteli jednog prosvjednika' i uveli ga u gradilište. 'Zabrinjava što policija ne zna kako reagirati', ocijenio je Špicer, a kad je rekao da se građani neće olako odreći Varšavske ni svojeg prava na mirni prosvjed, reagirali su iz oporbenih skupštinskih klupa ocjenjujući kako je zloupotrijebio vrijeme za raspravu o policijskom izvješću kako bi držao politički govor koji bi trebao održati pred prosvjednicima u Varšavskoj.

Policijski načelnik Buterin rekao je kako svako ima pravo na miran prosvjed, ali - krene li se u rušenje ograde, istaknuo je, to prelazi u remećenje javnog reda i mira. Upitao se što bi bilo da je ta ograda nekog poklopila. Gradska skupština prihvatila je policijsko izvješće o sigurnosti u Zagrebu 2009., a zajednički zaključak načelnika PU i gradskih zastupnika je da bi se lokalna zajednica trebala više uključiti u rješavanje nagomilanih problema kroz vijeća za prevenciju koja se osnivaju pri gradskim četvrtima. U nastavku sjednice raspravlja se o prihodima u gradskom proračunu u prvom tromjesečju ove godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene