Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagreb: Od jeseni prodaja gradskih stanova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prodaja oko 1800 do 2000 gradskih stanova u Zagrebu, uključujući i one oko kojih se vode dugotrajni sudski sporovi, trebala bi početi ove jeseni, najavio je član Gradskog poglavarstva zadužen za upravljanje imovinom i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić.

Ljubičić je rekao da se za sada ne može govoriti o cijeni kvadrata tih stanova jer će se vještačiti vrijednost svakog pojedinačnog stana.

Pročitajte i ovo Ilustracija - Beč - 2 Društvena održivost Duh Crvenog Beča: Socijalno stanovanje nije samo za siromašne Ilustracija Dome, slatki dome Htjeli biste kupiti novi stan? Sjednite i pogledajte ove podatke

"Od listopada ili studenoga prodavat ćemo svaki stan kao posebnu nekretninu", rekao je, ponovivši kako je riječ o oko 1800 do 2000 gradskih stanova.

Istaknuo je da u tim stanovima ima stanara različitih statusa, a oko dijela stanova se vode i dugotrajni sudski sporovi jer su nasilno useljeni. Dodao je da su neki stanovi useljeni legalno ali je stanarima istekao rok do kada su ga mogli koristiti. Ima i stanova u kojima su branitelji, pripadnici MUP-a, MORH-a, neki zaslužni športaši, pjevači, novinari, političari.

U Gradskoj upravi razmatraju i mogućnost kreditiranja kupaca gradskih stanova.

Ljubičić je rekao da je pobornik ideje da se umjesto dugotrajnih sudskih sporova stanarima po tržišnim uvjetima i u okviru zakona ponudi otkup tih stanova.

Podsjetio je da je Gradska skupština prošle godine u lipnju donijela odluku da Poglavarstvo ima pravo prodavati gradske stanove i usvojila kriterije za njihovu prodaju.

Na upit zašto se u tih godinu dana već nisu počeli prodavati gradski stanovi Ljubičić odgovora kako se u tom razdoblju pripremala prodaja svakog pojedinačnog stana, odnosno vještačila i procjenjivala njegova vrijednost kako bi se mogla provesti procedura javnog nadmetanja u kojoj će sadašnji stanari imati pravo prvokupa. Dodao je da će se stanarima priznavati ulaganja u stanove.

Ljubičić očekuje da će se prodaja značajnog dijela gradskih stanova završiti do srpnja iduće godine.

Istaknuo je da je socijalna osjetljivost glavni motiv zbog kojih se prodaju ti stanovi. "Novcem dobivenim od prodaje financirat ćemo izgradnju socijalnih stanova za one koji si ne mogu priuštiti kupnju stana", kazao je Slobodan Ljubičić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene