Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isporuka tijekom tri godine

Donesena jedna od najvažnijih odluka vezanih uz rat u Ukrajini: "Sada smo sigurni da će Rusija izgubiti"

Aktualno Galerija Volodimir Zelenski Volodimir Zelenski Foto: Dnevnik Nove TV Volodimir Zelenski Volodimir Zelenski Foto: Dnevnik Nove TV Volodimir Zelenski Volodimir Zelenski Foto: Dnevnik Nove TV +0 Letjelica F16 Galerija 1/4 >>
Zapadne zemlje donijele su jednu od najvažnijih odluka u godinu i pol rata u Ukrajini. Zemlji izloženoj ruskoj agresiji bit će poslan čak 61 borbeni lovac američke proizvodnje F-16. Nijedan, međutim, neće sudjelovati u ovogodišnjoj ukrajinskoj kontraofenzivi, a dostava će se rastegnuti na čak tri godine.

Mic-po-mic, prijeđen je još jedan rubikon. Nakon tenkova i oružja srednjeg dometa, unatoč prijetnjama iz Moskve, u Ukrajinu se šalju F-16.

"Dragi prijatelji, sada smo sigurni da će Rusija izgubiti ovaj rat", poručio je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Pročitajte i ovo Daniel Markić, ravnatelj SOA-e Dalje od kamera i javnosti Dnevnik Nove TV doznaje: Plenković u Grčku poveo i prvog čovjeka SOA-e

No iza velikih riječi izgovorenih u Kopenhagenu i dalje čeka složena i nepredvidiva stvarnost. Od tog 61 aviona, Danska se obvezala poslati 19, ali u tri navrata: do kraja ove godine samo šest, tijekom iduće osam, a 2025. još pet. Nizozemska je, pak, obećala dati Ukrajini sve svoje F-16, njih 42, ali kada i kojim tempom, nije jasno.

"Sve u svemu, može se pretpostaviti da će se u Ukrajini, negdje početkom iduće godine, pojaviti 10 do 15 lovaca F-16", rekao je analitičar.

"Neovisni ruski vojni analitičar smatra da takva jedna eskadrila ne može ugroziti rusku premoć u zračnom prostoru, ali i da može mnogo značiti ukrajinskoj protuofenzivi u naporima da probije rusku liniju obrane na jednom, manjem dijelu fronta, širine i dubine 10 do 20 km. Takvi klinovi naziru se na južnom dijelu ratišta, donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Stričević

Pročitajte i ovo Goran Bregović Repovi proruskih stavova Bregoviću zabranili ulaz u Moldaviju, a on već sletio u zračnu luku: ''Jako sam razočaran''

"Jedna eskadrila može raznijeti u komadiće ruska utvrđenja koja se tamo nalaze i otvoriti široki koridor za napad kopnenih snaga ukrajinske vojske", pojasnio je analitičar.

Zelenski je danas dobio i jednu odbijenicu - od Švedske. U Stockholmu su prvo pričekali da ode za Copenhagen kako bi poručili da će sve svoje lovce Grippen ipak zadržati za sebe. No današnja objava signal je da će zapadna koalicija nastaviti podržavati Ukrajinu bez obzira na ishod ovoljetne kontraofenzive. I to ne samo ove i iduće godine. Kijev kritizira sporost procesa tijekom kojeg su već poginuli deseci tisuća Ukrajinaca.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene