Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagreb gubi 145, Split dobio 29 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb i Rovinj najveći su gubitnici, a Split, Sisak, Velika Gorica, Osijek, Pula i Zadar najveći su dobitnici fiskalne decentralizacije koja se primjenjuje od početka ove godine.

Prema službenim podacima Ministarstva financija, u prvih šest mjeseci 2007. Zagreb je dobio 145 milijuna kuna manje, a Rovinj 10,6 milijuna kuna manje prihoda od poreza nego u prvom polugodištu lani. Znatnije smanjenje poreznih prihoda imaju još Hum na Sutli (3,6 milijuna kuna), Stupnik (2,2 milijuna kuna) i Sveta Nedjelja (2,1 milijun kuna).

Pročitajte i ovo Opsežnost hrvatske administracije u grafičkom prikazu (Foto: Dnevnik.hr) 428 općina, 127 gradova... Kako izgleda administracija u Hrvatskoj: Obilujemo pročelnicima, zamjenicima, pomoćnicima, službenicima, osobljem... Više novca županijama, općinama, i gradovima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Spas za jedinice lokalne samouprave? U novu godinu ušli s bogatijim proračunima: Dodatni novac pokrenut će nove projekte

Ukupno je 37 općina i gradova dobilo manje novca od poreza nego u istom razdoblju 2006. Njihovo ukupno smanjenje poreznih prihoda iznosi 175 milijuna kuna. Spomenuti gradovi i općine izgubili su dio poreznih prihoda zbog toga što od početka godine sav prihod od poreza na dobit ide u državni proračun.

Pri donošenju Zakona o novoj raspodjeli poreza zagrebački gradonačelnik Bandić upozoravao je da će glavni grad zbog toga izgubiti čak oko 800 milijuna kuna te da će morati zaustaviti neke infrastrukturne projekte. Porezni gubitak Zagreba ipak nije ni približno tome, a ministar financija Ivan Šuker procjenjuje da Zagreb ni na godišnjoj razini neće izgubiti više od 150 milijuna kuna jer se očekuje još veći prihod od poreza na dohodak koji će kompenzirati gubitak prihoda od poreza na dobit.

Za razliku od Bandića, novi gradonačelnik Splita može biti zadovoljan fiskalnom decentralizacijom jer je dalmatinska metropola dobila 29,2 milijuna kuna više od poreza. I svi ostali veliki gradovi dobili su više poreznog novca nego lani, no nakon Splita najbolje su prošli Sisak sa 18,6 milijuna kuna i Velika Gorica sa 17 milijuna kuna većim prihodom.

Osijek je svoj proračun povećao za 15,6 milijuna kuna, Pula za 14,5 milijuna kuna, Slavonski Brod za 11 milijuna kuna, a Varaždin za 9,1 milijun kuna. Od velikih gradova najlošije je prošla Rijeka, čiji je proračun fiskalnom decentralizacijom povećan samo za 4,1 milijun kuna, a i Dubrovnik je dobio samo 1,9 milijuna kuna više.

Od ukupno 570 općina i gradova, njih 533 ostvarila su veće porezne prihode, i to za ukupno 711 milijuna kuna. U Ministarstvu financija procjenjuju da će do kraja 2007. općine i gradovi dobiti više od 1,3 milijarde kuna više poreznih prihoda nego 2006. te kažu da je postignut cilj - ravnomjernija raspodjela poreznih prihoda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene