Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izložba

Zagreb: Djela umjetnika Joana Miroa iduće jeseni u Umjetničkom paviljonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djela Joana Miroa, proslavljenog katalonskog slikara, kipara, grafičara i keramičara, iduće jeseni dolaze u Zagreb, a bit će izložena u Umjetničkom paviljonu čime se, rekla je njegova nova ravnateljica Jasminka Poklečki Stošić, toj galeriji želi vratiti pozicija na izložbenoj ljestvici Zagreba i Hrvatske te ju ponovno plasirati na sam vrh.

Izložit će se slike, skulpture, tapiserije i litografije iz Fundacije Margeurite i Aimea Maeghta, koja ima više od 150 tisuća različitih umjetnina, među kojima i neka od ključnih djela Kandinskog, Chagalla, Miroa, Braquea, Giacomettija, najavila je danas Poklečki Stošić novu sezonu.

Riječ je o privatnoj fundaciji koju su 1964. osnovali francuski kolekcionari i tiskari umjetničkih grafičkih mapa Margeurite i Aime Maeght, bliski prijatelji mnogih najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća. Ta zaklada ima i najveći broj Miroovih skulptura u svijetu, njih više od 150.

Uz ravnateljicu, autor Miroove izložbe bit će direktor fundacije Olivier Kaeppelin, koji je, napomenula je Poklečki Stošić, bio oduševljen poviješću i prostorom Umjetničkog paviljona.

Miroova izložba dio je plana nove ravnateljice da se svake godine postavi po jedna inozemna izložba autorske koncepije. Nećemo imati putujuće izložbe, a ponajmanje one preskupe u ovim kriznim vremenima, rekla je, dodavši da se unatoč krizi ne smije prestati s inozemnih aktivnostima 'jer bi nam se moglo dogoditi da nestanemo s likovne karte Europe'.

Umjetnički paviljon Poklečki vidi i kao polazišnu stanicu za predstavljanje hrvatskih umjetnika u inozemstvu, pa se za 2015. godinu već priprema izložba suvremenih autora koja će se postaviti u Austriji, Njemačkoj i Francuskoj, a pregovara i s tri francuska muzeja za izložbu Naste Rojc.

Kao drugi ključni projekt narednog razdoblja najavljena je retrospektiva hrvatske slikarice (1883.-1964.) za travanj i svibanj iduće godine kojom se obilježava 50. obljetnica njezine smrti, odnosno 130. obljetnica rođenja. Posljednja njezina retrospektiva bila je 1996. u istom prostoru.

Pročitajte i ovo Otkrivena tajna Vincent Van Gogha - 6 Vincent Van Gogh Povjesničari sasvim slučajno otkrili tajnu staru 130 godina: "Ovo je nešto vrlo dirljivo, možemo se staviti u kožu tog nevjerojatnog slikara" Akademski slikar Danijel Jaman (Foto: Dnevnik.hr) - 1 bolja hrvatska Iz malog ateljea do cijelog svijeta: Djela ovog splitskog slikara vise u domovima poznatih zvijezda, a sva kriju isti detalj

>> Drama u HNK: Funkcioniranje nacionalnog teatra pod upitnikom

Po riječima Poklečki Stošić, ta izložba neće biti retrospektivno nizanje njezinih djela već je zamišljena biografski, pa će se izložiti i djela slikara koji su na nju utjecali.

Ravnateljica je najavila i programsko proširenje galerije. Više se neće izlagati samo moderna i suvremena umjetnost, a program će ići 'od prapovijesti do suvremenosti', u povijesti umjetnosti imamo vrlo zanimljiva razdoblja iz kojih se mogu oblikovati jako lijepe izložbe, ustvrdila je.

Nada se da će se time privući nova publika, a isto očekuje i od programa koje namjerava organizirati u suradnji s Tjednom suvremenog plesa i Muzičkim bijenalom. Prvi korak prema otvaranju drugim umjetničkim sadržajima već je napravljen - 21. studenog u Umjetničkom paviljonu premijerno će se izvesti 'Koreografska fantazija' Marjane Krajač, osmišljena za taj prostor.

Nakon izložbe 'Nepovratno' Mirjane Vodopije, koja se održava od 10. rujna do 6. listopada, u Paviljonu će, od 15. listopada do 10. studenog, izlagati Hrvatski fotosavez na svojoj tradicionalnoj godišnjoj izložbi, čiji je radni naslov 'Lijepa naša domovina'.

Posljednja ovogodišnja izložba bit će ona Borisa Demura koji 2. prosinca ulazi u prostor Paviljona koji tada postaje njegov privremeni atelier u kojem će stvarati svoje radove u interakciji sa školskom djecom i posjetiteljima. Otvorenje te izložbe bit će 15. prosinca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene