Voda iz slavina na području pet zagorskih općina i tri grada od srijede nije za piće. Što je uzrokovalo zagađenje, još se istražuje, a neslužbeno se doznaje kako uzrok onečišćenja vjerojatno nafta.


Gotovo 50 tisuća ljudi u Hrvatskom zagorju od srijede navečer ne smije konzumirati vodu iz vodovoda.

Vezani članci Zamotana pipa u osnovnoj školi u Zagorju (Foto: Dnevnik.hr) Kraj agonije? Voda u Zagorju može se piti, u cijevima više nema ugljikovodika Problemi s pitkošću vode u Zagorju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dijelovi Zagorja i dalje bez pitke vode, otkriveno kada bi se sve trebalo vratiti u normalu

Naime, Zagorski vodovod d.o.o. za javnu vodoopskrbu i odvodnju u srijedu je na svojim internetskim stranicama upozorio svoje korisnike na području ukupno pet općina i čak tri grada da vodu do daljnjega ne konzumiraju. Riječ je o općinama Lobor, Mače, Bedekovčina, Sveti Križ Začretje i Veliko Trgovišće te gradovima Zaboku, Zlataru i Oroslavju.

Voda još nije za piće

Izvijestili su i da su njihovi radnici uzeli uzorke te ih dali na analizu zdravstvene ispravnosti, čiji se potpuni rezultati još čekaju.

Na konferenciji za medije iz Zagorskog vodovoda kazali su da postoji sumnja da je došlo do zagađenja rijeke Reke, iz čijeg otvorenog toka dolazi oko 30 posto kapaciteta izvorišta Lobor. Navode i kako su detalji oko onečišćenja u nadležnosti policije te procjenjuju da je incidentom zahvaćeno 40 posto distribucijskog sustava Zagorskog vodovoda.

"Do sad zaprimljeni rezultati laboratorijskog istraživanja sukladni su zakonskoj regulativi, no informaciju o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju moći ćemo priopćiti javnosti tek nakon što dobijemo sve rezultate laboratorijskog ispitivanja. Prema dobivenoj preporuci Stručnog povjerenstva za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji, voda zbog mirisa nije za piće, ali se može koristiti za pranje, kuhanje i druge potrebe", rečeno je na konferenciji.

Iz PU krapinsko-zagorske izvijestili su kako se u četvrtak provodi očevid nakon čega slijedi i istraga, ali konkretnih informacija o uzroku zagađenja još nema. 

Među stanovništvom kola priča da je onečišćenje uzorkovala nafta koja je iscurila iz spremnika goriva šumarskog kamiona nakon što se prevrnuo u okolici Lobora.

U obraćanju medijima iz policije su potvrdili da se nesreća zaista dogodila, odnosno da se u okolici Lobora prevrnuo kamion s trupcima, ali ne mogu sa sigurnošću potvrditi i da je to uzrok zagađenja.  ''Činjenica je takva da je radni stroj prevrnut, no još uvijek ne možemo reći da je to razlog onečišćenja'', kazao je načelnik PU krapinsko-zagorske Darko Car.

Ministri: Nema razloga za brigu

Situaciju su prije sjednice Vlade u četvrtak ujutro komentirali i resorni ministri Kujundžić i Ćorić, prema kojima razloga za zabrinutost - nema.

"Povećana je koncentracija ugljikovodika u vodi, odatle i neugodan miris. Zbog toga su građani obaviješteni da ne koriste tu vodu, odnosno da ju ne konzumiraju. U ovom se trenutku ispiru cijevi, nakon što se ispere voda s dijela na kojemu je bila zagađena, to je po mojim informacijama iznad potoka Lobor, ponovno će se uzorkovati i dati na analizu da vidimo je li zdravstveno ispravna", rekao je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

Na stanje se osvrnuo i ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je rekao da je čuo za stanje te da su uzorci vode poslani na analizu. Na upit novinara imaju li stanovnici tog područja razloga za zabrinutost odgovorio je da za sada izgleda da nemaju, ali da treba pričekati rezultate. 

Djeca u Zaboku piju vodu iz cisterne

Kako se stanovništvo pogođeno zagađenjem nosi s situacijom, provjerili smo među najosjetljivijima - djecom. 

"Već sam jučer, kada sam preko kolegice čula za neugodan miris vode, provjerila što se događa, kontaktirala s vatrogascima i zamolila da nam osiguraju cisternu s pitkom vodom", kazala nam je ravnateljica Dječjeg vrtića "Zipkica" Dijana Lovinčić-Crnković.

Dodaje kako su po sobama u vrtiću podijeljeni vrčevi s vodom iz cisterne te je dostavljena voda u vrtićku kuhinju kako bi se obroci pripremili sa sigurnom vodom. 

"Nisam htjela da idemo na varijantu prokuhavanja vode jer su djeca u pitanju. Većih problema nemamo, i roditelji su djeci donijeli bočice s vodom jer su jučer čuli o zagađenju. Sa situacijom se nosimo, iako službenu obavijest o zagađenju vode nismo dobili", kaže Lovinčić-Crnković. 

Zapovjednik Zagorske javne vatrogasne postrojbe Dražen Sinković rekao nam je kako su cisterne s vodom dopremljene pred institucije kao što su škole i vrtići kao i pred Opću bolnicu Zabok.

"U opskrbu su se uključila i dobrovoljna vatrogasna društva, a vode ima dovoljno. Ovo ne bi trebalo dugo trajati, za sada sve funkcionira", rekao nam je Sinković.

Stigli aparati s čistom vodom

Načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih kazala je reporteru Dnenvika Nove TV Ivanu Forjanu da su u općinu stigli aparati s pitkom i čistom vodom koje će postaviti u škole i ambulantu, a tijekom su se javljali zabrinuti građani. ''U toku današnjeg dana, od jutra, prije nego su dobili sve informacije i od Zagorskog vodovoda i od stručnog povjerenstva za vodu za ljudsku potrošnju, bilo je zabrinutih građana.

Međutim, sve smo ih dobro informirali. Stojimo im na raspolaganju. Tako da mislim da panike nema'', kazala je Jembrih i dodala da je cisterna s vodom spremna ukoliko bude potrebe, a tijekom dana je već u cisterni dovezena voda u Dom za odrasle Lobor-grad.

Cijeli slučaj još uvijek istražuje PU krapinsko-zagorska, a kako su rekli, nije isključeno da je još neki faktor doveo do ovog zagađenja.

Što se tiče financijske strane sanacije cijevi, građani ne bi trebali osjetiti na svojim računima. Sanacija će se platiti iz proračuna Zagorskog vodovoda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju