Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema podacima županijskoga Zavoda za javno zdravstvo, od siječnja prošle godine do siječnja ove godine u sjevernom dijelu splitske Željezare koncentracija olova u zraku bila je 38 puta veća od dopuštene, priopćilo je na današnjoj konferenciji za novinstvo povjerenstvo za praćenje rada Dalmacijacementa i splitske Željezare koje čine predstavnici gradova Solina i Kaštela.


Kako je rečeno, štetnim utjecajima opasnih tvari izloženo je oko 500 radnika te stanovnici Solina i Kaštela. Podaci Zavoda za javno zdravstvo su katastrofalni jer je koncentracija opasnih tvari i do 38 puta viša nego što je normalno, rekao je predsjednik tog povjerenstva Mihovil Biočić, koji je ujedno i predsjednik Gradskog vijeća Kaštela. U južnom dijelu Željezare zagađenost je 30 puta veća od dopuštene.

Vezani članci Jarun unatoč zabrani ulaska pun rekreativaca Nove informacije o kvaliteti zraka: "Koncentracija čestica znatno niža, ali preporuka da se ne izlazi ostaje na snazi" Zagađeni zrak u Zagrebu, ilustracija Zagreb je u petak bio najzagađeniji na svijetu, stručnjaci su konačno objasnili zašto

Po Miočićevim riječima, takva onečišćenost zraka u splitskoj Željezari je 'zbog profita'. 'Žao mi je radnika koji rade u Željezari, a koji se zbog straha za svoj posao ne mogu pobuniti. No, mi građani Kaštela i Solina nećemo dopustiti Željezari da se ponaša kao u kakvoj zabačenoj afričkoj državi, nego će se morati ponašati prema našim zakonima', rekao je Biočić i dodao kako su podaci o višestruko povećanoj koncentraciji opasnih tvari u splitskoj Željezari, koji zagađuju okoliš, 'alarmantni'.

Potpredsjednik tog povjerenstva Ratko Vukšić je rekao kako ima naznaka da se zagađenje u splitskoj Željezari povećalo zbog uporabe 'nedopuštenih sirovina', zbog čega bi, kako je rekao, ona mogla postati svojevrsna ekološka bomba. Od stručnih ljudi imamo informacije da je riječ o prešanim automobilima s kojih se ne skida boja, a koji se rabe za gorivo tako što ih se pali, što je opasno, objasnio je Vukšić.

Na konferenciji za novinstvo također je rečeno da je, osim olova, u proteklih godinu dana u splitskoj Željezari povećano onečišćenje zraka uranom i manganom.