Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok se nacija bori s niskim temperaturama, vinogradarima i vinarima one su idealne za tzv. ledenu berbu grožđa.


Berba i prerada slatkih bobica u smrznutom stanju vrhunac su vinogradarskog umijeća. Događa se rijetko, svakih pet ili šest godina. Ipak, ove su godine vinogradari baranjskoga Belja, ledene bobice obrali čak dva puta. Minus 11 idealna je temperatura za berbu grožđa. Iako za prste berača malo manje idealna. 'Ah imamo kapu, kapuljaču, rukavice tople, zatvorili smo se i ide sve', rekli su nam berači. Nije se, međutim, teško ni zagrijati. 'Ah, malo si gucnemo nešto kratko da nam bude toplije', otkrili su nam berači. U pomoć im je uskočio i Djed Mraz koji se požalio da su temperature i za njega preniske. 'Djedu Mrazu ne smije biti hladno! Mora imati ispod dugačke gaće', bio je njihov savjet.

Vezani članci Ekološki problem u srcu Baranje (Foto: Provjereno) - 7 Tisuće kubika gnoja i fekalija izlijevaju na njivu u vlasništvu Belja: ''Tako rade 50 godina i nitko ih ništa ne pita niti ih dira'' Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vinogradari se našli u obranom grožđu, no nemaju ga kome prodati

Ledena berba ne događa se svake godine. Ovisi o temperaturama koje ne smiju biti iznad minus sedam. No, Djed Mraz Beljcima je ove godine podario čak dvije ledene berbe. 'Mi imamo sreću da smo u ovoj kalendarskoj  godini imali dvije berbe, jednu u siječnju a drugu sada', kaže direktor Belja, Goran Pajić. U suhim je bobicama malo soka, a puno šećera. Zato je ledeno vino iznimne kakvoće i u beljskim podrumima ima posebno mjesto. 'Za arhiviranje određujemo samo najbolje vino iz svake godine, pa tako i iz probanih godina, a među njima je i ovo ledeno vino', objasnio je enolog Marijan Knežić. Butelja ledenoga vina na tržištu stoji i do 450 kuna. Odleži li nekoliko desetljeća u arhivama - stoji i deset puta više.