Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama u okolici Zadra

'Moju djecu odnijeti neće nitko. Ja ih ne dam... Ne znam što oni hoće od nas'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dramatično je bilo u okolici Zadra, gdje su sumještani i aktivisti ispred dvorišta jedne obitelji, koja je izgubila skrb nad troje djece, automobilima blokirali pristup uoči najavljenog dolaska socijalnih radnika. Oni se ipak nisu pojavili.

U Maslenici se u srijedu očekivalo provođenje sudske odluke o oduzimanju djece iz jedne tamošnje obitelji, što je zbog njihove navodne zapuštenosti predložio zadarski Centar za socijalnu skrb što su, kako pišu mediji, spriječili mještani prepriječivši put prema kući.

Pročitajte i ovo Chongqing U Kini pogubljen par Opak, okrutan i odvratan zločin: Nagovorila ljubavnika da ubije svoju djecu kako im ne bi bila prepreka u vezi Djeca i povici; ilustracija - 3 Organizatori se ograđuju Dječje skandiranje u Splitu zgrozilo javnost: "Kad ne reagiramo, djeca misle da je to normalno"

'Ne oduzimamo djecu, naročito ne radi siromaštva, već provodimo odluke suda', poručili su u srijedu iz zadarskog Centra za socijalnu srb, upozoravajući da su njihovi djelatnici izloženi izravnim prijetnjama po život zbog događaja u Maslenici, gdje se najavljivalo odvajanje dvoje djece od roditelja te njihovo zbrinjavanje u dom za nezbrinutu djecu.

Roditelji opovrgavaju da su im djeca psihofizički i razvojno ugrožena, kako tvrdi sud koji je donio odluku o oduzimanju.

'Moju djecu odnijeti neće nitko. Ja ih ne dam. Oni su mene nazivali da sam ja nasilnik, u mojih 38 godina mi to nitko nije rekao, jedino su mi oni to rekli', rekao je otac.

'Djeca žive u toplome, djeca imaju sve osnovne stvari, ja ne znam što oni hoće od nas', kazala je majka.

Roditelji su izgubili skrb nad troje djece koja bi trebala biti smještena u ustanovu.

'Zaključili smo da ukoliko bi postojao neki problem u nasilju ili nečem sličnom, djeca ne bi trčala roditeljima u zagrljaj', rekla je Julijana Zelenčić iz Živog zida.

'Nije rješenje uzeti djecu, to je nešto najgore što se može desiti', kazao je Anđelko Knežević, sumještanin.

'Nikad nisam ništa primijetila na toj djeci. Jedino primijetim sirotinju', rekla je kuma Lili Lončar.

Rješenjem zadarskog Općinskog suda, djeca bi trebala biti smještena u ustanovu jer su, kako se navodi, psihofizički i razvojno ugrožena. Roditelji to opovrgavaju. "U medijima su se pojavili natpisi da se djeca 'oduzimaju' roditeljima radi siromaštva. Napominjemo da se djeca ne 'oduzimaju', već Centar za socijalnu skrb provodi odluke suda i poduzima mjere radi zaštite njihovih prava i dobrobiti, a naročito se ne 'oduzimaju' radi siromaštva. Siromaštvo nije i ne može biti razlog oduzimanja prava roditelja na zajednički život s djetetom, jer postoje različite mjere socijalne skrbi koje olakšavaju da obitelj prebrodi teški period neimaštine", navodi u priopćenju Vesna Burčul, ravnateljica Centra.

Ne navodeći o kojem je "recentnom slučaju" konkretno riječ te napominjući kako je Centar dužan čuvati tajnost postupka u obiteljskim stvarima, Burčul navodi da je Centar prisiljen reagirati jer su se u javnosti pojavile izravne prijetnje po život djelatnicima Centra, kao i njihovim obiteljima.

Dobrobit djeteta

Napominje kako Centar prvenstveno postupa radi zaštite prava i dobrobiti djeteta, a da su roditelji ti koji izvršavaju roditeljsku skrb koju čine odgovornosti, dužnosti i prava roditelja, u svrhu zaštite i promicanja djetetovih osobnih i imovinskih prava te njegovih dobrobiti.

Dodaje kako su djelatnici Centra javni službenici koji su dužni postupati po zakonima, Ustavu te međunarodnim ugovorima, na temelju kojih su dužni reagirati u slučaju kad se pojavi ugroza djetetovih prava, bilo od roditelja, bilo od trećih osoba. "Centar za socijalnu skrb ne donosi odluke o roditeljskoj skrbi, već to jedino i samo čini sud, a temeljem Zakona o sudovima, kao tijelo državne vlasti, sudbenu vlast obavlja samostalno i neovisno u okviru djelokruga i nadležnosti određenih zakonom, te u ovom slučaju donosi odluke o zaštiti prava, interesa i dobrobiti djece", navodi Burčul.

Ističe i kako su predstavnici medija, isto kao i djelatnici Centra, profesionalci koji se vode svojim pravilima, kodeksima i zakonima te svojim djelovanjem utječu kako na svakodnevni život, tako i oblikovanje društva, a s time svojim postupanjem snose svoj dio odgovornosti na život i društvenu sigurnost.

Štititi dostojanstvo djece

"Smatramo da javnost ima pravo biti informirana o načinu kako funkcioniraju državne institucije i biti kritična prema njima, ali uzimajući u obzir najbolji interes djece, čime se štiti njihovo dostojanstvo, njihovi osobni podaci te pravilan psihofizički rast i razvoj. U ovom slučaju, nažalost, djeca su značajno izložena javnosti", poručuje ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb.

Napominje kako Centar reagira samo kad je riječ o zaštiti života, zdravlja i razvoja djeteta, te da bi njegovi djelatnici bili najsretniji da ne postoje djeca kojima su ugrožena prava, dobrobiti i interesi. "Međutim, tome nažalost nije tako, i zato je zadaća zaštite istih dana Centru za socijalnu skrb", kaže Burčul.

Naglašava kako je Centar otvoren svima, da u obavljanju posla njegovi djelatnici donose iznimno teške odluke pod stalnim pritiskom javnosti jer je takva narav posla, "međutim, ono na što ne možemo pristati kao profesionalci, javni službenici, ljudi, roditelji, jesu prijetnje smrću i nasilju kako prema djelatnicima, tako prema njihovim obiteljima, a samo i jedino jer savjesno i stručno obavljaju svoj posao". "Centar za socijalnu skrb Zadar otvoren je svima, naročito potrebitima, ali ponavljamo, prijetnje i nasilje prema bilo kome ovo društvo ne smije i ne može tolerirati", zaključuje u priopćenju.

Sud: Djeca su zanemarivana

U rješenju Centra za socijalnu skrb u Zadru, koje je temelj sudske odluke zadarskog Općinskog suda za oduzimanje dvoje malodobne djece obitelji iz Maslenice koje se trebalo provesti u srijedu, kao glavne primjedbe među ostalim se navode "zapuštene kulturno-higijenske navike djece, nedostatak odgojno-obrazovne stimulacije, roditeljsko neprihvaćanje prijedloga o odvoženju djece na kontrolne i specijalističke liječničke preglede, zanemarivanje djece i česta konzumacija alkohola".

Također se navodi neracionalno korištenje novca te da je majka razmišljala o odlasku u sigurnu kuću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene