Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske uputio je otvoreno pismo najvišim državnim dužnosnicima te Ministarstvu pravosuđa, Državnom odvjetništvu i Razredu za povijesne znanosti HAZU-a u kojem ističe da je sazrelo vrijeme da se zakonski regulira i provede zabrana udruživanja i propagiranja ustaško-fašističkih simbola i raspirivanje mržnje.


U otvorenom pismu SABA izražava zaprepaštenje viješću koju su prenijeli mediji da je u Zadru osnovano 'Hrvatsko obredno društvo bojovnika II. svjetskog rata i Domovinskog rata Zadarske županije' (HODB), s ambicijom da okupi branitelje Domovinskog rata koji su, kako tvrde, 'ratovali pod Pavelićevom slikom i ustaškom ikonografijom'. 

Vezani članci Slika nije dostupna Svjetska agencija o Hasanbegoviću kao o najkontroverznijem imenovanju u Vladi Slika nije dostupna Zagrebački Židovi, Antifašisti i SNV: Hasanbegoviću nije mjesto u Vladi

>> Zagrepčanin kažnjen zbog nošenja ustaških simbola

'Još više zabrinjava podatak da je HODB uredno registriran u nadležnom uredu državne uprave', navode u otvorenom pismu te naglašavaju kako se ne može 'izbjeći dojam da se ovdje radi ne samo o eskalaciji neoustaštva, već o otvorenom naci-fašističko-ustaškom udruživanju, ohrabrenom gotovo potpunim odsustvom konkretnih zakonskih i upravnih mjera'.

SABA podsjeća da je u brojnim prilikama ukazivao na nedopustivo isticanje nacističkih, fašističkih, ustaških (i drugih kvislinških iz vremena II. svjetskog rata) simbola, članaka, slika ili crteža, slogana i parola i dr., kojima se veliča nacifašizam i ustaštvo, širi i raspiruje mržnja i netolerancija prema pojedinim nacionalnim, vjerskim, jezičnim ili drugim skupinama.

U pismu ističu da su svi takvi akti, uz ostalo, u izravnoj suprotnosti s Ustavom RH i nizom zakonskih akata te brojnim međunarodnopravnim dokumentima UN-a i Vijeća Europe, a to stajalište je više puta potvrđeno i od strane najviših državnih dužnosnika u njihovim javnim istupima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju