Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savez antifašističkih boraca

Zabraniti propagiranje ustaško-fašističkih simbola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske uputio je otvoreno pismo najvišim državnim dužnosnicima te Ministarstvu pravosuđa, Državnom odvjetništvu i Razredu za povijesne znanosti HAZU-a u kojem ističe da je sazrelo vrijeme da se zakonski regulira i provede zabrana udruživanja i propagiranja ustaško-fašističkih simbola i raspirivanje mržnje.

U otvorenom pismu SABA izražava zaprepaštenje viješću koju su prenijeli mediji da je u Zadru osnovano 'Hrvatsko obredno društvo bojovnika II. svjetskog rata i Domovinskog rata Zadarske županije' (HODB), s ambicijom da okupi branitelje Domovinskog rata koji su, kako tvrde, 'ratovali pod Pavelićevom slikom i ustaškom ikonografijom'. 

Pročitajte i ovo Skupina muškaraca usred Rima pozdravljala neofašističkim pokličem Presuda u susjedstvu VIDEO Nakon jezive snimke Vrhovni sud odlučio: ''Iskazivanje fašističkog pozdrava nije uvijek zločin'' Slika nije dostupna Upiru prstom u Hrvatsku Svjetska agencija o Hasanbegoviću kao o najkontroverznijem imenovanju u Vladi

>> Zagrepčanin kažnjen zbog nošenja ustaških simbola

'Još više zabrinjava podatak da je HODB uredno registriran u nadležnom uredu državne uprave', navode u otvorenom pismu te naglašavaju kako se ne može 'izbjeći dojam da se ovdje radi ne samo o eskalaciji neoustaštva, već o otvorenom naci-fašističko-ustaškom udruživanju, ohrabrenom gotovo potpunim odsustvom konkretnih zakonskih i upravnih mjera'.

SABA podsjeća da je u brojnim prilikama ukazivao na nedopustivo isticanje nacističkih, fašističkih, ustaških (i drugih kvislinških iz vremena II. svjetskog rata) simbola, članaka, slika ili crteža, slogana i parola i dr., kojima se veliča nacifašizam i ustaštvo, širi i raspiruje mržnja i netolerancija prema pojedinim nacionalnim, vjerskim, jezičnim ili drugim skupinama.

U pismu ističu da su svi takvi akti, uz ostalo, u izravnoj suprotnosti s Ustavom RH i nizom zakonskih akata te brojnim međunarodnopravnim dokumentima UN-a i Vijeća Europe, a to stajalište je više puta potvrđeno i od strane najviših državnih dužnosnika u njihovim javnim istupima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene