Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog posljednjeg kolektivnog ugovora

Još jedan apsurd: Za težak i odgovoran posao logopedima i učiteljima djece s teškoćama u razvoju manje novca

Učitelji i logopedi prosvjeduju zbog niskih plaća (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Učitelji i logopedi prosvjeduju zbog niskih plaća (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Učitelji i logopedi prosvjeduju zbog niskih plaća (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Učitelji i logopedi prosvjeduju zbog niskih plaća (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Učitelji i logopedi prosvjeduju zbog niskih plaća (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Učitelji i logopedi prosvjeduju zbog niskih plaća (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Učitelji i logopedi prosvjeduju zbog niskih plaća (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Za svoja prava pokušali su se izboriti i učitelji te stručni suradnici koji rade s djecom s teškoćama u razvoju, no nisu uspjeli. Zbog posljednjeg kolektivnog ugovora plaće su im, umjesto da rastu, pale.

Zbog pada plaća su i prosvjedovali, ali nije se promijenilo ništa. Posao koji rade - nije nimalo lak, kažu nam dvije učiteljice i logopetkinje.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Sudac Odluka pada u utorak Sprema li se novi štrajk sudaca?: Vlada ili može ispuniti obećano ili...

"Radila sam u redovnoj školi tako da mogu recimo uspoređivati. U startu se nije činila velika razlika, ali kako godine prolaze, imamo sve kompleksnije kombinacije oštećenja i radimo sa sve težom djecom", govori učiteljica i logoped, Zrinka Herak Perović. 

Od djece koja imaju govorne teškoće do autizma.

Kao nagrada za trud - novim kolektivnim ugovorima smanjeni su im dodatci na plaću. I što je još apsurdnije, više nisu svima jednaki. Njihove učiteljske plaće sada su od 200 do 600 kuna manje.

"Društvo koje nas zapravo ne vidi dok nas ne treba.. To osjećamo", objašanjava stav prosvjednika Marija Vlahović, logoped i učiteljica. 

Tako se osjeća oko 1000 djelatnika, koliko ih radi u 20-ak posebnih ustanova diljem zemlje.

"Počeli smo s prosvjedom, ukazali su nam, odnosno Vlada nam je predložila, prihvatila na neki način nekakvu uredbu o izmjenama i dopunama naših koeficijenata, no zasad, s obzirom da se evo ponovno vidimo, nije se dogodilo ništa", govori Aleksandra Miletić, profesorica iz poliklinike Suvag. 

Na to upozorava i sindikat Preporod. A prozivaju i premijera.

"Premijer Andrej Plenković je rekao - to je dakle točka. Smatrajte to riješenim. Prošlo je evo 6 mjeseci. Međutim nije se promijenilo ništa", govori Željko Stipić iz sindikata Preporod. 

Iz ministarstva obrazovanja kažu kako će se ovaj problem riješiti. Naime u tijeku je izmjena uredbe kojom će se izjednačiti koeficijenti svima koji rade s djecom s poteškoćama u razvoju. No ne otkrivaju kada.

A oni neće dopustiti da se na njihov problem zaboravi. Tvrde da će redovito na to upozoravati - ispred Vlade.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene