Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijunske uštede

Koprivnica je prva, a uskoro će tako funkcionirati cijela Hrvatska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U stotinama tisuća kuna broje se troškovi na hrvatskim sudovima zbog odugovlačenja s parnicama i ročištima, a sve zbog poteškoća u dostavi sudskih poziva. No od ljeta sasvim drugačija priča.

Za onima koje traži sud, doslovno će se tragati. Svaki dostavljač na svoj bicikl i u svom smjeru. Tako općinski sud u Koprivnici dostavlja sudska pisma u krugu od 4 kilometra.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Afera odijela Sud odbio prijedlog obrane Dragana Kovačevića, Uskok: "To je pokušaj odugovlačenja" Ilustracija Lažna dojava "Halo vatrogasci, gori kuća!" Posvađao se s očuhom zbog cure pa se odlučio osvetiti, to bi ga moglo koštati zatvora

Koprivničani više nisu iznenađeni. Dostava sudskog poziva na vrata - ovdje funkcionira više od 5 godina.

Sudski dostavljači na biciklima, koji su inače zaposleni u arhivu suda ili na nekim drugim poslovima, osobe prvo traže na kućnoj adresi. Ako ih nema, traže ih na poslu, u susjedstvu, čak i u lokalima.

Uz to što su na ovaj način ubrzani sudski procesi i nema odugovlačenja - nekorištenjem pošte predsjednica suda uštedjela je gotovo 200 tisuća kuna, jer jedno pismo s povratnicom sud stoji oko 10 kuna.

Tko će platiti: Država sudskim vještacima duguje 90 milijuna kuna

'Vrlo rijetko se dogodi situacija da dostavljač dođe s terena i da ne zna bilo kakav podatak ili informaciju gdje se stranka nalazi jer se oni raspitaju i kod susjeda i u lokalima i tako dalje', rekla je za Dnevnik Nove TV Lidija Vuljak, predsjednica općinskog suda u Koprivnici.

Izbjegavanje sudskih poziva desetljećima je najveći problem što predmeti traju godinama, a ne mjesecima.

'Dostava je vrlo važan faktor koji onemogućava da postupak ide određenim tokom i da se završi i to je faktor na koji najčešće sudac konkretan ne može utjecati, a onemogućava ga da normalno odradi svoj posao', objašnjava Sanja Nola, pomoćnica ministra pravosuđa.

Koprivnica je prva, a uskoro će tako cijela Hrvatska funkcionirati. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene