Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Wolfa štiti hrvatsko državljanstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biznismen Walter Wolf, koji je na karlovačkom Županijskom sudu iznio obranu za optužbu da je 2003. kao predsjednik Nadzornog odbora Karlovačke industrije obuće protupravno pribavio oko 148.000 kuna, nije danas temeljem međunarodne tjeralice u vezi s 'aferom Patria' uhićen i izručen Finskoj budući da ima hrvatsko državljanstvo.

Kako su svojedobno pisali slovenski mediji, finski je Interpol za Wolfom raspisao tjeralicu zbog sumnjive prodaje oklopnih vozila tvrtke 'Patria' Sloveniji, a Wolfov slovenski odvjetnik Andrej Kac izjavio je kako je protiv Wolfa izdan europski uhidbeni nalog čiji je smisao uhićenje traženih osoba na području schengenskog prostora, a koji ne vrijedi za Austriju i Sloveniju budući da Wolf ima državljanstva tih dviju država. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TELEMACH DONOSI Kako je nastao kongres WOLF? Partneri su me pitali "Zar ti ovo sve radiš sama" Slika nije dostupna Još je na liječenju Slučaj KIO: Ako ga ne privedu, suđenje W. Wolfu u odsutnosti

>> Walteru Wolfu prijeti uhićenje u Karlovcu zbog finskog zahtjeva?

Slovenski su mediji nagađali da mu danas prijeti uhićenje u Karlovcu, a njegov hrvatski odvjetnik Zoran Pilipović tvrdio je da do toga neće doći jer Wolf ima i hrvatsko državljanstvo.

U Ravnateljstvu policije Hini je danas potvrđeno da Wolf ima i hrvatsko državljanstvo, no nisu željeli reći kada je to državljanstvo dobio.

Na pitanje slovenskih i hrvatskih novinara, nazočnih u Karlovcu, je li imao teškoća pri prelasku hrvatske granice , Wolf je odgovorio: 'Vidite da sam došao i eto, tu (pokazao rukom parkiralište suda) parkirao automobil'.

Na početku suđenja sudac Ante Ujević ga je pitao govori li hrvatski, a Wolf je odgovorio da mu prevoditelj ne treba jer se služi hrvatskim. Na pitanje vodi li se protiv njega još koji kazneni postupak, odgovorio je da ne, osim što je bio na ispitivanju 'zbog neke afere u Sloveniji', a u vezi s Finskom. Wolf je sucu također odgovorio da je na suđenje došao iz Kanade avionom do Beča, a potom autom do Maribora.

Na Županijskom sudu optužnica Waltera Wolfa tereti da je kao predsjednik Nadzornog odbora KIO-a (kao stopostotni vlasnik tvrtke) iskoristio svoj položaj za stjecanje protupravne imovinske koristi, točnije 20.000 eura, od prodaje poslovnog prostora, u vlasništvu KIO-a, u Valjevu u Srbiji. Optužnicom je bio obuhvaćen i Ivo Maglica, predsjednik Uprave KIO-a u vrijeme kada je imovina prodana. No, budući da je Maglica prošle godine umro, protiv njega je spor obustavljen.

Walter Wolf u svojoj je obrani kazao da je Maglica samoinicijativno prodao objekt u Valjevu, te kazao, kako tvrdi Wolf, da je račun tvrtke ionako blokiran, te da je bolje da novac bude uplaćen na osobni devizni račun u Splitskoj banci.

'To je možda bila moja glupost, da dopustim da mi novac bude uplaćen na osobni račun, jer nisam znao da ne mogu po hrvatskim zakonima tako poslovati, iako sam bio stopostotni vlasnik tvrtke', kazao je Wolf i dodao da bi tako mogao obaviti posao u Kanadi. Također je kazao kako je pokojnom Maglici dao i punomoć da se s njegova deviznog računa podigne taj novac za plaće radnicima.

Sudac Ujević najavio je da će Sud od Splitske banke tražiti dokaz o tome tko je raspolagao novcem s toga deviznog računa.

Kupac prodanog poslovnog prostora bila je tvrtka Obrenović iz Srbije, vrijednost 23.000 eura, od toga je 20.000 eura plaćeno Walteru Wolfu, a 3000 eura u korist nekog Milana Čopića.

U dokumentaciji KIO-a nije pronađena nikakva odluka o odobrenju prodaje imovine u Valjevu.

Sljedeća rasprava bit će 10. prosinca ove godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene