Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije ih spriječila ograda

Vukovi nadomak Sunje zaklali devet janjaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pritisnuti zimom i glađu, vukovi na području Banovine i Pounja sve češće dolaze do naselja.

U posljednje je vrijeme zabilježeno nekoliko slučajeva pokolja ovaca. Posljednji se desio u noći s utorka na srijedu, u Šašu, naselju između Sunje i Hrvatske Dubice. Niti najstariji mještani, kako kažu, ne sjećaju se takvog događaja.

Pročitajte i ovo Stado ovaca (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Ni lovci ni građani ne mogu ništa Vukovi napadaju, a gradskim su vlastima ruke vezane: "Od države samo tražim da ga uhvate i odvedu" Slika nije dostupna Vukovi zaklali ovce Stravični prizori samo 20-ak km od splitske Rive: ''Sad se svatko boji poći u šparoge, u puževe, strah je ušao u kosti''

Vuk ili više njih, bez straha ušao je u ograđeni prostor Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Steve Vukolića (38) u zaselku Karlovac, gdje su se nalazile ovce. Izvlačeći jedno po jedno janje, zaklao ih je devet. Prizor leševa i krvi na snijegu pružao je zastrašujuću sliku. Stado spalo na 34 ovce.

>> ‘Vuk je sumanuto trčao po autocesti nasrćući na automobile’

'U utorak sam se oko 22 sata vratio kući od rodbine i sve je bilo u redu. Električni čuvar bio je uključen u struju, a s radija je svirala glasna glazba. Ujutro me zaprepastio prizor koji sam zatekao. Sudeći prema tragovima, vuk je vjerovatno preskočio ogradu, koju je potrgao izvlačeči janjad. Jedno je janje bilo potpuno rastrgao i gotovo pojedeno, a ostalih pet leševa ostavio je razbacane. Troje je janjadi još bilo živo, ali teško ozlijeđeno i nije im bilo spasa', govori očajni Stevo.

Stočar sada strahuje da će se vuk vratiti po leševe, ali ne zna kako sačuvati stado koje sada broji 34 ovaca i janjadi. U električne čuvare uložio je 2.000 eura, ali očito oni nisu nikakvo jamstvo protiv divljih zvijeri.

'Čuvare sam nabavio plašeći se divljih svinja, ali vuka nisam očekivao. U posljednje je vrijeme sve teže sačuvati ljetinu i domaće životinje. Nedavno mi je lisica poklala i odnijela nekoliko kokoši, divlje svinje u potrazi za hranom već dolaze gotovo u dvorište, a i čagljevi dolaze sve bliže kućama', svjedoči Stevo.

Bili su i lovci i policija Iako je ovo prvi slučaj dolaska vuka do kuća na području Šaša, mještani govore kako je u susjednim selima također bilo takvih slučajeva. Tako je u obližnjoj Živaji u dva navrata vuk zaklao 12 janjaca i ovaca. Stevo Vukolić, koji živi od poljoprivrede, o pokolju janjaca obavijestio je sva mjerodavna tijela. Mjesto pokolja obišla je policija, članovi lovačkog društva i drugi, ali nitko mu nije mogao dati savjet kako se boriti protiv zaštićenog vuka. (Agencija VLM)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene