Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Podatak o 34,87 posto građana srpske nacionalnosti u Vukovaru je, prema tamošnjem ogranku društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, prenapuhan.


Vukovarski ogranak Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) protivi se uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru, a postotak od 34,87 posto Srba, koliko ih prema popisu stanovništva iz 2011. živi u tom gradu, ocjenjuju "prenapuhanim".

Izražavajući nezadovoljstvo zahtjevom Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) da se na svim ustanovama u gradu Vukovaru uvedu dvojezični natpisi, vukovarski HDLSKL u današnjem priopćenju ocjenjuje da je postotak od 34,87 Srba u udjelu stanovništva Vukovara "sasvim sigurno prenapuhan, jer velika većina Srba živi u susjednoj Srbiji, a u Vukovar dolaze samo po potrebi da bi podigli mirovine i ostvarili neka od socijalnih i materijalnih prava".

Vezani članci Ivan Kubiček iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Vukovarski stožer uvjeren da veliki porast zaraženih nema veze s Kolonom sjećanja: "Moramo se pripremiti na još gori scenarij" Slika nije dostupna Pitanje ćirilice u Vukovaru otvorio je popis stanovništva

>> Ćirilica u Vukovaru: 'Dvojezični natpisi bili bi pravi ispit suživota'

Navodeći dalje razloge zbog kojih se protive uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru podsjećaju da je nakon agresije na Vukovar 1991. godine iz tog grada prognano sve nesrpsko stanovništvo te su u nekoliko dana, nakon sloma obrane, u Vukovaru počinjeni i najveći zločini u Domovinskom ratu.

"Za to etničko čišćenje, pljačku naših napuštenih domova i počinjene zločine, naročito u logoru Velepromet kroz koji je prošlo oko deset tisuća ljudi, od kojih je nakon zvjerskog mučenja njih sedamsto ubijeno, nažalost nitko još nije optužen, a kamoli osuđen. Sada dolazimo do krajnjeg licemjerja predstavnika srpske nacionalne manjine, koji kao 'nagradu' za etničko čišćenje i počinjene zločine traže uvođenje dvojezičnih natpisa u Vukovaru", navodi se među ostalim u priopćenju.

Dodaje se kako Vukovarci također "znaju da sve dosadašnje vlade dodjeljuju u Vukovaru stanove Srbima doseljenim iz ostalih dijelova RH i tako (svjesno ili nesvjesno?) mijenjaju nacionalnu strukturu Vukovara u korist Srba". Vukovarski HDLSKL stoga traži da se još jednom provjeri koliko Srba zaista živi u Vukovaru, pa ako se utvrdi da je postotak od 34,87 posto točan, udruga će zatražiti raspisivanje referenduma o ukidanju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

"Samo izmjena navedenog ustavnog zakona jamči da će Vukovar biti i ostati ono što je uvijek i bio, hrvatski grad na lijepom plavom Dunavu, u kojem će u miru živjeti svi dobronamjerni građani koji Hrvatsku smatraju svojom Domovinom", zaključuju u vukovarskom HDLSKL-u. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook