Pet godina Vukovarski leptirići borili su se za svoju teško bolesnu djecu, za koju sustav nije osigurao nužne terapije.


U Dnevniku Nove TV i emisiji Provjereno, upozoravali smo na nebrigu države koja je dopustila da stotinjak djece ovisi o donacijama. No, od početka godine sve se promijenilo. Udruga je dobila status pružatelja usluge i konačno može raditi.

Vezani članci Novac, ilustracija Vodio udrugu pa iz nje izvukao više od 170 tisuća kuna: Kupovao namještaj, obuću, odjeću... Ivica Lenart, Igor Toman i Udruga Vukovarski leptirići Za klince kojima treba pomoć, spremni su pedalirati od Osijeka do Engleske: "Kad sjednete s njima, kad vas pitaju: 'čiko, hoćete vi za nas ići u London?', dobijete dodatnu želju"

Šestogodišnji Marko kroz igru se uči samostalnosti. Rad s terapeutima posve ga je promijenio. "Nije znao ni olovku ni ništa, sad napreduje i brojeve i crtanje i pisanje slova", kaže Markova majka Biljana.

Nakon 5 godina borbe, Vukovarski leptirići postali su pružatelji socijalnih usluga. Rješenjima Centra za socijalnu skrb na terapije im dolazi 60 mališana.

"Već pravimo liste čekanja s obzirom na broj djece koji je velik, dakle, gravitiraju iz dvije županije - Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske", kaže Viktorija Matin, predsjednica udruge Vukovarski leptirići.

Ministarstvo demografije i socijalne politike osiguralo je plaće za šest terapeuta. Neki su, zbog leptirića, dali otkaz u školi. "Meni kao Vukovarcu, kao nekom tko je tu išao i u Gimnaziju i završio sam fakultet tu, svakako je bilo ispunjenje želja da dobijem posao u svom gradu", rekao nam je Marko Krajina, terapeut senzorne integracije.

Iako su ovisili o donacijama i projektima, udruga je izrasla u pravu malu kliniku. Provode i neurofeedback terapiju.

"Do sad smo bili jedini u županiji sa jednim uređajem, a sad imamo dva u našoj ustanovi što u Republici Hrvatskoj nema", kaže Martina Milković, neurofeedback terapeutkinja.

Plan im je nabaviti i softver za komuniciranje treptajem oka, te oformiti još jedan tim stručnjaka. Sve zato da djeca poput Marka dobiju potrebnu pomoć.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju