Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 15. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, u podrumu Opće bolnice, u kojemu su u srpskoj agresiji na taj grad 1991. bile smještene bolničke službe s odjelima te organiziran smještaj ranjenika, u petak će biti otvoren muzejski prostor "Mjesto sjećanja - vukovarska bolnica 1991.".


Na ulazu u taj spomen-prostor posjetitelji će moći pogledati videozapis o stradanju bolnice u Domovinskom ratu te na zidovima u pothodniku posebnom tehnikom utisnuta imena i prezimena hrvatskih branitelja i medicinskog osoblja odvedenih iz bolnice i pogubljenih na Ovčari 20. studenoga 1991.

Vezani članci Dnevnik iz Vukovara Iznenadit će vas odgovor na pitanje ima li još uvijek hrvatskih i srpskih kafića u Vukovaru, ali i ovaj poziv građanima: ''Povjerenje nemojte pokloniti meni...'' Damir Maduna SDP predstavio kandidata za gradonačelnika Vukovara: Podržavao HDSSB i Živi zid, bio i protiv dvojezičnih ploča

"U napadu na Vukovar srpski se agresor u potpunosti ogriješio o humanost i zaštitu ljudskog dostojanstva i života. Iz tih dana oko 18. studenoga iz bolnice se nestalima vode 262 osobe od kojih je 200 ekshumirano na Ovčari, a za preostalima se još traga", kaže ratna i sadašnja ravnateljica Opće bolnice dr. Vesna Bosanac.

Po njezinim riječima, unatoč međunarodnom dogovoru o evakuaciji ranjenika iz bolnice i unatoč nazočnosti predstavnika Međunarodnoga Crvenog križa, bivša JNA i srpske paravojne postrojbe ignorirale su taj sporazum te je velik broj ranjenika, osoblja i civila koji su se sklonili u bolnicu nakon 18. studenoga odveden u nepoznato.

"Unatoč velikoj zastavi Crvenog križa postavljenoj na travnjaku, na dan je na bolnicu padalo 500 do 700 projektila, a bilo je dana kad je u bolnicu dolazilo i do 90 teških ranjenika", prisjeća se dr. Bosanac.

Procjenjuje se kako je, po nepotpunim podacima kojima raspolaže jer se bolnička dokumentacija još nalazi u Srbiji kamo ju je odnijela bivša JNA i nije ju vratila, kroz vukovarsku bolnicu u tijeku rata prošlo 3470 ranjenika od kojih su većina bili hrvatski branitelji.

"Sva statistika stradanja u Domovinskom ratu pokazuje da se trećina stradanja u Domovinskom ratu, bilo da je riječ o ubijenim, ranjenim i nestalim osobama, dogodila u Vukovaru. I tu je sva težina naših stradanja. U suviše malenoj sredini dogodili su se strašno veliki zločini", kaže ravnateljica vukovarske bolnice.

Podsjeća kako je prije rata bolnici gravitiralo oko 85.000 stanovnika s vukovarskog i iločkog područja, a danas ih je, upravo zbog ratnih događaja, čak dvadeset tisuća manje.

Po njezinim riječima, bolnica u Vukovaru danas je ipak u boljem položaju nego prije i nakon rata, kad je u jednom razdoblju bila upitna i opstojnost te zdravstvene ustanove u kojoj je trenutačno 450 zaposlenika, od kojih 104 liječnika i 250 medicinskih sestara.

Od 2004. do danas hrvatska država samo je u obnovu bolničke opreme uložila oko 14 milijuna kuna, a sada se gradi poliklinika koja bi trebala završiti do proljeća, navodi.

"Procjenjujemo kako bi cjelokupna obnova bolnice mogla završiti u sljedeće tri godine i tada bi umjesto sadašnjih 150 imala 200 ugovorenih postelja i bila opremljena na najsuvremeniji način", kaže dr. Bosanac.

Drži kako će, bez obzira na "novo lice" koje bi trebala poprimiti u sljedećim godinama obnovom i izgradnjom, bolnica zauvijek ostati mjestom uspomene i na zločin i, još više, na hrabrost tisuća običnih ljudi koje je svaki dan susretala i viđala u posteljama na bolničkim hodnicima.

Njima je, kako je navela, "zadnjih dana bilo najteže uliti riječi nade i utjehe, a sve je govorilo da se Vukovar ne može obraniti".