Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvansudska nagodba?

Vukovarci ogorčeni ležernim Josipovićevim susretom s Tadićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O pitanjima koja su njima bolna - razgovara se uz kavice na obali.

Lavina reakcija na jučerašnje izjave hrvatskog i srbijanskog predsjednika kako bi se pitanja iz tužbi za genocid mogla riješiti i izvansudskom nagodbom.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

Premijerka Jadranka Kosor odbacila je takvu mogućnost. U Banskim se dvorima, kazala je, o tome nije razgovaralo. A kada bi i došlo do izvansudske nagodbe trebalo bi se dogovoriti oko ne baš lakih pitanja. Hrvatska traži da Srbija odgovara za genocid, traži naknadu štete, sve informacije o nestalima, traži povratak kulturnog blaga otetog tijekom rata. S druge strane, Srbi traže da Hrvati odgovaraju za genocid počinjen u Oluji, da se Oluja zabrani kao blagdan, traže naknadu štete i povratak srpskih izbjeglica.

>> 'Vlada još uvijek ne razmišlja o povlačenju tužbe za genocid'

'Ne smijemo stavljati glavu u pijesak. Moramo biti svjesni da postoje pitanja koja su vrlo teška i na njih treba naći odgovore, da li međunarodni sud ili na neki drugi način, to je pitanje onih koji su preuzeli odgovornost u ovoj zemlji', rekao je Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH. Ukoliko dođe do nagodbe, smatraju u Udruzi zatočenih i nestalih, trebaju se znati prioriteti. Srbija treba prihvati odgovornost za zločine,treba snosit posljedice i treba riješiti pitanje nestalih.

'Treba biti vrlo oprezan u najavi povlačenja tužbe jer ćemo doći u poziciju da će se tužba povući, a da se neće riješiti pitanje. Zar je važnije riješiti pitanje umjetnina nego odgovornosti za 12 tisuća ubijenih u Hrvatskoj', rekao je Ivan Pšenica iz Udruge zatočenih i nestalih. S grčem u želucu Vukovarci su jučer gledali susret dvojice predsjednika. Zabolilo ih je to što se o teškim pitanjima razgovaralo ležerno i uz osmjeh.

Treba biti oprezan kada je u pitanju povlačenje tužbe, smatraju u Udruzi zatočenih i nestalih.

Vukovarci pak poručuju kako su s grčem u želucu gledali kako se o teškim pitanjima razgovaralo na tako ležeran način. ' 1029 osoba mi još uvijek ne znamo gdje su skončali. Vrlo ozbiljno treba o tome razgovarati, a ne tako ležerno uz kavu. To je mene osobno zasmetalo', rekla je dr. Vesna Bosanac, ratna ravnateljica bolnice Vukovar. A zasmetalo je i mnoge što nitko u ovoj cijeloj priči ne spominje žrtve.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene