Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

O pitanjima koja su njima bolna - razgovara se uz kavice na obali.


Lavina reakcija na jučerašnje izjave hrvatskog i srbijanskog predsjednika kako bi se pitanja iz tužbi za genocid mogla riješiti i izvansudskom nagodbom.

Vezani članci Dženaza i ukop 19 novoidentificiranih žrtava genocida u Srebrenici - 5 U Srebrenici pokopani ostaci 19 žrtava genocida: "Istina o zločinima ne može se promijeniti" Komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici Stotine ljudi pristižu na komemoraciju u Srebrenicu: Danas će u pokopati 19 žrtava genocida, najmlađe su imale 16 godina

Premijerka Jadranka Kosor odbacila je takvu mogućnost. U Banskim se dvorima, kazala je, o tome nije razgovaralo. A kada bi i došlo do izvansudske nagodbe trebalo bi se dogovoriti oko ne baš lakih pitanja. Hrvatska traži da Srbija odgovara za genocid, traži naknadu štete, sve informacije o nestalima, traži povratak kulturnog blaga otetog tijekom rata. S druge strane, Srbi traže da Hrvati odgovaraju za genocid počinjen u Oluji, da se Oluja zabrani kao blagdan, traže naknadu štete i povratak srpskih izbjeglica.

>> 'Vlada još uvijek ne razmišlja o povlačenju tužbe za genocid'

'Ne smijemo stavljati glavu u pijesak. Moramo biti svjesni da postoje pitanja koja su vrlo teška i na njih treba naći odgovore, da li međunarodni sud ili na neki drugi način, to je pitanje onih koji su preuzeli odgovornost u ovoj zemlji', rekao je Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH. Ukoliko dođe do nagodbe, smatraju u Udruzi zatočenih i nestalih, trebaju se znati prioriteti. Srbija treba prihvati odgovornost za zločine,treba snosit posljedice i treba riješiti pitanje nestalih.

'Treba biti vrlo oprezan u najavi povlačenja tužbe jer ćemo doći u poziciju da će se tužba povući, a da se neće riješiti pitanje. Zar je važnije riješiti pitanje umjetnina nego odgovornosti za 12 tisuća ubijenih u Hrvatskoj', rekao je Ivan Pšenica iz Udruge zatočenih i nestalih. S grčem u želucu Vukovarci su jučer gledali susret dvojice predsjednika. Zabolilo ih je to što se o teškim pitanjima razgovaralo ležerno i uz osmjeh.

Treba biti oprezan kada je u pitanju povlačenje tužbe, smatraju u Udruzi zatočenih i nestalih.

Vukovarci pak poručuju kako su s grčem u želucu gledali kako se o teškim pitanjima razgovaralo na tako ležeran način. ' 1029 osoba mi još uvijek ne znamo gdje su skončali. Vrlo ozbiljno treba o tome razgovarati, a ne tako ležerno uz kavu. To je mene osobno zasmetalo', rekla je dr. Vesna Bosanac, ratna ravnateljica bolnice Vukovar. A zasmetalo je i mnoge što nitko u ovoj cijeloj priči ne spominje žrtve.