Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Nove TV

Vukovarci posebno odobravaju Tadićev dolazak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politički vrh odlazi u Vukovar u pozitivnom ozračju i puno očekuje od posjeta predsjednika Tadića tom gradu i njegovog obraćanja građanima Hrvatske.

Nova TV donosi ekskluzivno istraživanje o tome što građani očekuju od posjeta predsjednika Tadića Vukovaru, hoće li to pridonijeti normalizaciji odnosa dviju država.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

Očekuju izraz žaljenja

Tako prema istraživanju 52 posto građana očekuje da će predsjednik Tadić izraziti žaljenje za razaranje Vukovara i zločine na Ovčari. Njih 29 posto to ne očekuje. Zanimalo nas je i razmišljanje stanovnika Vukovara. Njih 56 posto očekuje da će predsjednik Tadić izraziti žaljenje za razaranje i zločine nad Hrvatima, a njih 28 posto to ne očekuje.

Vukovarci posebno podržavaju Tadićev dolazak

Općenito, posjet predsjednika Republike Srbije Vukovaru i Ovčari uglavnom ili u potpunosti odobrava 58 posto građana, a ne odobrava njih 22 posto. Postotak građana Vukovara koji odobravaju Tadićev posjet još je veći, njih 60 posto uglavnom ili u potpunosti odobravaju njegov posjet, a nešto više od 30 posto ne odobrava njegov dolazak. U konačnim postocima, 58 posto građana podržava Tadićev dolazak, a ne odobrava ga 22 posto.

Devetnaest posto građana žaljenje bi uvrijedilo

Vukovarci posebno pozdravljaju Tadićev dolazak. Podržava ga 60 posto njih U slučaju da Tadić na neki način izrazi žaljenje prilikom posjeta, 15 posto građana kaže da će im to mnogo značiti jer bi, po njima, to značilo priznanje odgovornosti Srbije za ratna događanja. No, njih 37 posto, iako bi takvu gestu pozdravili kao pozitivnu, smatra da su djela važnija od riječi. Prema izrazu žaljenja ravnodušno je nešto više od 10 posto građana, a čak 19 posto to bi uvrijedilo.

>> 'Tadićev dolazak je simbolika, ali simbolika koja puno znači'

Podrška posjetu Paulin Dvoru

Boris Tadić će, osim Vukovara i Ovčare, posjetiti i selo Paulin Dvor, u kojem će odati počast ubijenim civilima srpske nacionalnosti. Općenito, taj potez odobrava 62 posto građana, dok je njih 16 posto protiv tog čina. Što se tiče Vukovaraca, posjet i poklon žrtvama u Paulin Dvoru odobrava njih više od 68 posto, dok ga uglavnom ili u potpunosti ne odobrava njih 24 posto.

Blag doprinos normalizaciji

Da će Tadićev posjet znatno pridonijeti normalizaciji odnosa između dviju država i njihovih građana, smatra nešto više od 13 posto ispitanika, njih gotovo 40 posto smatra da će tome doprinijeti tek blago. Istovremeno gotovo 30 posto građana smatra da neće imati nikakav utjeca, a četiri posto njih misli da će to na odnose djelovati negativno.

Mislite li da će Boris Tadić izraziti žaljenje?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene