Obavijesti Video Pretražite Navigacija
a ljudi ipak odlaze

Vukovar grad prijatelj ženskog poduzetništva: ''Gosti iz Austrije su nam rekli da imamo 'space shuttle' na Dunavu''

Zrinka Šesto, vukovarska poduzetnica (Foto: Dnevnik.hr)
Zrinka Šesto, vukovarska poduzetnica (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zrinka Šesto, vukovarska poduzetnica (Foto: Dnevnik.hr) Zrinka Šesto, vukovarska poduzetnica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Zrinka Šesto, vukovarska poduzetnica, i Anita Martinović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Svaka kuna, a osobito ona koju ne moraju vratiti, važna je vukovarskim poduzetnicima. Raznim poticajnim mjerama grad Vukovar nastoji im olakšati poslovanje. A zbog svog odnosa prema poduzetnicama - Vukovar je proglašen i gradom prijateljem ženskog poduzetništva.

''Gosti iz Austrije su nam rekli da imamo space shuttle. Kad vam to kaže netko tko je na rijekama napravio stvarno čudo kao što je to u Austriji, posebno na Dunavu, voljeli bi da i naša država na nas male poduzetnike više obrati pozornost'', rekla je vlasnica jedinog elektrosolarnog broda na Dunavu Zrinka Šesto.

Pročitajte i ovo Pilot "doma smo!" Piloti Rafalea nisu skrivali emocije: "Javljanje na hrvatskom, to je bilo jednostavno - glas malo zatitra" Pronađeni posmrtni ostatci u Bogdanovcima, ilustracija Očevid u tijeku U okolici Vukovara pronađeni posmrtni ostatci stradalih u Domovinskom ratu

Nezaposlena profesorica hrvatskog Marija Mićić prije godinu dana postala je privatna poduzetnica. U Vukovaru je otvorila igraonicu i rođendaonicu.

"Dobila sam od grada poticaj kao novootvoreni poduzetnik. Grad daje subvenciju za doprinose i mirovinsko, 50 posto se dobije nazad", rekla je Marija.

Na taj način Vukovar postaje grad prijatelj ženskoga poduzetništva. "2016. smo bili treći grad u Hrvatskoj prema izdvajanjima za poduzetnike po glavi stanovnika. Ove godine imamo iznos od dva milijuna kuna za poduzetnike kroz 14 različitih mjera", rekla je Ivana Mujkić, zamjenica gradonačelnika.

Poticajima za još bolje poslovanje nada se i Slađana Buntić. Njezin mali, obiteljski, hotel na godinu ostvari više od 1000 noćenja.

"Ja se nadam da će i nas primijetiti. Jer, stvarno, trudimo se, dovodimo puno gostiju iz inozemstva i bilo bi nam drago da se i nas primijeti", istaknula je Slađana.

Da su poticaji dobrodošli, ali da ne rješavaju boljke hrvatskoga gospodarstva uvjerena je doktorica Mirjana Semenić Rutko. Ona je vlasnica privatne ginekološke ordinacije.

"Ako vi morate kao poduzetnik obići 10 raznih kancelarija i 105 papira ispuniti i na razne načine silne prepreke prijeći da bi mogli ostvariti poduzetnički posao, onda je jasno zbog čega se malo njih odlučuje", rekla je Mirjana.

Umjesto kompliciranog privatnog poduzetništva, njezinim je pacijenticama lakše kupiti kartu za Njemačku, Austriju, Irsku. "Od devetog mjeseca mi je otišlo, odnosno izbrisalo se iz evidencije, 300 pacijentica", otkriva Mirjana.

Među njima, na sreću nije i poduzetnica s početka naše priče. Marija Mićić je majka četvero djece.

"Došlo je do granice ili idemo u Njemačku svi ili ostajemo ovdje. Budući da sam ja teški protivnik odvesti djecu u Njemačku, a suprug je već četiri godine tamo'', prepričava Marija obiteljsku dvojbu.

Pametan grad i država pomoći će Mariji da i supruga vrati kući. Pametne države lijepo žive upravo na račun malih i srednjih poduzetnika i poduzetnica.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene