Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvojezičnost u Vukovaru

Vukovar na nogama: 'Pobijedit ćemo, jer je uz nas narod'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vukovaru se i danas prosvjedovalo zbog postavljanja ploča s dvojezičnim natpisima.

'Slavonija srcem za Vukovar' naziv je prosvjednog mimohoda koji se u Vukovaru održao u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Pročitajte i ovo Njemačka policija Ususred prosvjeda Policija upozorava na moguće nerede ljevičarskih skupina: "Energično ćemo reagirati na antisemitizam" Poljski poljoprivrednici Pao dogovor Okončana kriza na poljsko-ukrajinskoj granici koja je trajala mjesecima

>> DOKUMENTI IZ VLADE 2009: Karamarko podržao prijedlog za dvojezičnost u Vukovaru!

Prosvjed je počeo okupljanjem oko tisuću prosvjednika na parkiralištu hotela Dunav oko podneva. S prosvjednog skupa poručeno je da nasilno uvođenje ćirilice koje Vlada želi provesti ne donosi ništa dobro ni Hrvatima ni Srbima koji žive u Vukovaru.

Jedan od organizatora prosvjeda Tomislav Josić istaknuo je da neće biti skidanja dvojezičnih ploča, ali je najavio veliki prosvjed u Zagrebu. 'Pobijedit ćemo, to je sigurno jer je uz nas narod, a protiv naroda nitko ne može', poručio je Josić.

Prosvjednici su pred zgradom policije pročitali imena ljudi koji se, prema informacijama Stožera, nalaze na popisu stanovništva grada Vukovara, a od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja ne žive u Vukovaru.

Time su, naglasili su, željeli skrenuti pozornost na netočnost posljednjeg popisa stanovništva u Vukovaru, zauzimajući se za njegovu reviziju. 'Pokušat ćemo ispraviti barem neke nepravde u našem društvu. Borit ćemo se i dalje da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama iz Domovinskog rata', poručio je u govoru na Memorijalnom groblju predsjednik Stožera Tomislav Josić.

Prosvjednike je pozvao da 'čuvaju leđa' Stožeru koji, istaknuo je, zacrtane ciljeve može ostvariti jedino u jedinstvu svih Vukovaraca. Molitvu za ubijene, poginule i nestale u Domovinskom ratu klečeći je, kao i većina prosvjednika, molio fra Vjenceslav Janjić, župnik Župe sv. Josipa Radnika iz vukovarske gradske četvrti Borovo naselje. Kazao je kako je u Vukovaru na djelu 'lažni mir' koji prikriva sukobe među ljudima, ne podnosi otvorenu kritiku i gradi se na kompromisima.

Do spomen obilježja na groblju prosvjednici su donijeli repliku Vučedolske golubice omotanu bodljikavom žicom, koju su potom skinuli s golubice pozivajući je da sada 'slobodno poleti'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene